


- Úvod
- Taiwan
Taiwanský čaj
Taiwanské čaje stoja podobne ako japonské na základoch čínskych čajov. Kultúra čaju sa na Taiwan dostala z pevninskej Číny postupne od 16. - 17. storočia. Aj napriek omnoho kratšiemu času (v porovnaní so spomenutým Japonskom) sa tu postupne rozvinuli svojbytné postupy, vyšľachtili sa jedinečné odrody a vznikol svojrázny čajový štýl. Čítať viac.
Typy taiwanských čajov
Dnes sa o Taiwane hovorí najmä ako o ostrove oolongov. Tento titul mu náleží právom, nakoľko väčšina domácej produkcie sa spracúva v štýle oolongu a aj najslávnejšie taiwanské čaje sú oolongy.
Netreba však zabudnúť na špičkové a naozaj jedinečné čierne čaje, ktoré sa na Taiwane vyrábajú. Okrem domácej produkcie sa na ostrove teší veľkej obľube aj puer a po presune čajových skladov z Hongkongu sa práve Taiwan stal miestom s najväčším množstvom skladovaného pueru mimo pevninskú Čínu.
História čaju na Taiwane
Ako už sme vyššie spomenuli, na Taiwan sa čaj dostáva spolu s čínskou migráciou postupne od 16.-17. storočia. Pôvodné obyvateľstvo Taiwanu je etnicky podobné Novozélanským Maurom. Čínsky prisťahovalci pochádzali väčšinou z juhovýchodných provincií Fujian a Guangdong, takže so sebou na Taiwan priniesli aj juhofujianský dialekt, ktorý môžete dodnes počuť v podobe pôvodnej taiwančiny.
Spôsob spracovania a kultivari tiež pochádzali primárne z týchto oblastí. Koncom 19. storočia sa Taiwan dostáva pod Japonskú vládu ako kolónia. Japonci tu plánovali začať komerčnú veľkoprodukciu čierneho čaju pre svetový trh. Aj keď sa tento plán nepodaril, položili japonci základy pre niektoré nové pestovatelské lokality, kde sa dodnes pestuje čierny čaj. Namiesto komerčnej veľkovýroby sa tu však ujala skôr organická maloprodukcia vo vysokej remeselnej kvalite. Najväčšiu vlnu migrácie Taiwan zažil po skončení Čínskej občianskej vojny, kedy sa sem presunuli prívrženci Kuomintangu a jeho vodcu Chiang Kai-shek-a. Tí so sebou priniesli mandarínsku čínštinu a niekoľkonásobne zväčšili populáciu ostrova.
Spolu s touto populáciu sa postupne na Taiwan dostávajú ďalšie kultivary a spôsoby spracovania čaju z pevninskej Číny. Z hľadiska miestnej jedinečnosti je určite dôležité spomenúť založenie TTES (Taiwan tea experimental station) dnes známa aj ako TRES (Tea research and extention station). Táto štátna organizácia sa venuje systematickej šľachtiteľskej činnosti, ale tiež vývoju nových spôsobov spracovania a pestovania.
Medzi jej zásluhy patrí napríklad slávny kultivar Ruby (TTES 18), alebo Hong oolong. Významný genetický výskum v roku 2009 tiež objavil, že miestna divoká odroda známa ako Shancha nebola na ostrov dovezená, ale ide o pôvodný endemytický poddruh čajovníka, ktorý sa vyvinul na tomto ostrove. Príležitostne mávame tento čaj v ponuke.
Taiwanské čaje v našej ponuke:
Nakoľko sme tento ostrov osobne navštívili a nesmierne si ho oblúbili ponúkame Vám množstvo špecialít z jeho produkcie. Nájdete u nás vždy oolongy aj čierne čaje a veľakrát je nejeden archívny puer práve z taiwanských skladov. Na taiwane žije tiež náš kamarát a teahunter, ktorý nám dáva tipy na čerstvé miestne špeciality. Pozrite si aj video z našej cesty po Taiwane:
Príbehy z našich čajových ciest nájdete v blogu: