- Štítky blogu



- Úvod
- Blog
- Taiwan 2023
- Gao Shan - vysokohorské čaje
Gao Shan - vysokohorské čaje
Vďaka priaznivým prírodným podmienkam je Taiwan miestom, kde sa dá čajovník pestovať v pomerne vysokých nadmorských výškach. Za vysokohorský čaj, tzv. Gao shan sa považujú čaje zo záhrad v nadmorskej výške aspoň 800 m.n.m. V tejto nadmorskej výške už je nižšia teplota aj počas horúcich dní. Chladný vzduch zároveň spôsobuje kondenzáciu vysokej vzdušnej vlhkosti v podobe hmly, či priamo oblačnosti. Tá pôsobí ako prirodzná ochrana lístkov pred silným slnečným žiarením. Najvyššie záhrady na Taiwane sa nachádzajú až vo výške nad 2000 m.n.m.
My sme počas našej návštevy navštívili tri lokality. Prvá je síce pod uvedenou hranicou 800 m.n.m. avšak táto záhrada pána Lina, vedená v naturálnom režime je v pomerne odľahlej lokalite obklopená iba džunglou a tak sme tu zažívali ticho hôr, oblaky a hmlu. Záhrada sa nachádza v časti slávnej čajovej lokality Shan Lin Xi, ktorá sa volá Da Lu Shan.
Pán Lin je aktívny praktikujúci budhista, venujúci sa chanovému budhizmu. Cesta čaju je súčasťou jeho praxe a naturálne pestovanie je výsledkom jeho snahy nepoškodzovať život. Jeho záhrada sa nachádza asi hodinu cesty autom od mesta Lugu. Záverečná časť cesty už bola pomerne náročná a dobrodružná, ale výsledok stál za to. Záhrada je na úplnej samote uprostred lesov. V jednej chvíly sa na jej okraji objavila skupina horských makakov. My sme sa uchýlili do jeho elegantného dreveného domu a pri budhovom oltáry sme v tichosti srkali dúšky čerstvého čaju.
Ďaľšie dve záhrady v lokalite Yu Shan patria pánovi Chenovi. Pán Chen sa tiež venuje organickému pestovaniu. Navštíviť jeho záhrady nebolo jednoduché. Jednak sú podobne odľahlé ako predchádzajúca záhrada, hlavným dôvodom ale bolo, že skontaktovať sa s pánom Chenom nie je jednoduché. Obchod s čajom na Taiwane je záležitosťou siete kontaktov a spoluprác. Človek v tomto prostredí musí najprv tak povediac získať tvár. Potom sa stáva súčasťou siete, ktorá sa riadi pevnými pravidlami avšak keď je treba podrží jednotlivca v ťažkých časoch. Ku pánovi Chenovi sme sa dostali cez ďalších dvoch ľudí, prepojených vzájomnou spoluprácou.
Organické pestovanie je v porovnaní s konvenčným náročné najmä z hladiska výnosov a teda možnosti uživiť sa z vlastnej produkcie. Kým konvenčné farmy zbierajú lístky takmer každé dva tri týždne, organické mávajú väčšinou len jeden alebo dva zbery za sezónu. Okrem výrazne nižšieho výnosu pribúda množstvo práce s údržbou záhrady. Na obrázku hore napríklad vidíme zberačku, ktorá v čase pred zberom trhá na záhrade burinu, ktorou celá záhrada prerastie ak nie je postrekovaná herbicídmi. Ku tomu sa môžu pridať rôzne ochorenia, ktoré vedia zničiť celú úrodu a niekedy aj celú záhradu. Toto všetko sa dá zvládnuť iba ak sa práca navyše a riziká prenesú do ceny čaju. My veríme, že naša spolupráca s farmármi je súčasťou tejto podpory a cestou k lepšiemu životu pestovateľov a lepšiemu spravovaniu krajiny.
Druhá záhrada pána Chena bola zároveň najvyššou záhradou, ktorú sme navštívili. Leží vo výške 1400 m.n.m. Aj táto záhrada bola na odľahlom mieste obklopená iba tichým lesom, odetá do hmly. Na záhradu sme museli ísť autom pána Chena, úzkou dodávkou s náhonom všetkých štyroch kolies, pretože konvenčné auto by sa sem ani nedostalo. Cestu na korbe sme si užili, poskytla nám krásne výhľady zo strmých svahov kopca ale aj fyzický kontakt s klesajúcou teplotou a stúpajúcou vlhkosťou. Na vlastnej koži sme mohli cítiť aké odlišné sú podmienky v ktorých rastú vysokohorské čaje.
Pestovanie v tomto prostredí so sebou nesie aj veľké výzvy. Vysoké a strmé Taiwanské hory v sebe ukrývajú krehký a zložitý ekosystém. Hustá džungla je dôležitým prvkom spevňujúcim pôdu, ktorá je kvôli strmým svahom a vysokým zrážkam náchylná na zosuvy. Masívne komerčné pestovanie, ktoré sa rozšírilo vďaka veľkej popularite vysokohorských čajov narúša túto krehkú rovnováhu. Časté zosuvy pôdy sú veľkou výzvou, pretože pôdna vrstva sa v takomto prostredí obnovuje len pomaly. Vláda z tohto dôvodu postupne ruší niektoré pestovateľské lokality a TRES (Taiwan Research and Extension station) postupne šľachtí odrody, ktoré by aj v nižších nadmorských výškach poskytovali podbne ušlachtilé a bohaté arómy. Budúcnosť vysokohorských čajov je teda neistá, ak ale majú prežiť cesta je jednoznačne v podobe malých izolovaných organických záhrad, obklopených divokou prírodou. Práve takéto nájdete v našej ponuke.