


- Úvod
- Zelený čaj
Zelený čaj
Naša ponuka kvalitných zelených čajov. Základná vlastnosť, ktorá odlišuje zelený čaj od čierneho, je absencia fázy oxidácie. Podľa ďalšieho spracovania sa potom rozlišujú na čaje so zastavením oxidácie kontaktným nahriatim (wok) alebo naparovaním (horúca para).
Kým prvý z týchto postupov je typický pre čínske zelené čaje, druhý je typický pre japonské zelené čaje. Obe skupiny však majú výnimky. Vo všetkých prípadoch však je kľúčové teplo, ktoré stabilizuje čajové enzymy a eliminuje proces oxidácie. Lístky vďaka tomu ostávajú zelené. Čítať viac o zelenom čaji.
- Novinka
- Novinka
Účinky zeleného čaju
Zelené čaje sa vyznačujú množstvom priaznivých zdravotných účinkov. Základom je vyvážené zloženie rôznych prírodných látok a minerálov. Je dôležité spomenúť, že na to aby sa pozitívne zdravotné účinky naplno prejavili musí ísť o čerstvý a kvalitný zelený čaj. Väčšina látok v zelenom čaji je nestabilná a podlieha degradácii, ak teda pijeme čaje z bežných obchodov, ktoré boli zbierané dávno predtým, než sa cez množstvo sprostredkovateľov a obchodníkov dostanú ku Vám do šálky, obsah týchto látok bude výrazne nižší a s ním aj účinky čaju.
Z tohto dôvodu uvádzame pri našich zelených čajoch, ktoré väčšinou kupujeme priamo z fariem, aj dátumy zberu. Tie najvýznamnejšie látky, ktoré sa v čaji nachádzajú môžeme zaradiť do niekoľkých kategórií: aminokyseliny (l-teanin, kyselina gaba-maslová), alkaloidy (kofeín, teobromín), polyfenoly (katechiny, teafalvíny, taniny a flavonoidy) vitamíny a minerály (B1, B2, niacín, C, E, P, vápnik, zinok, fosfor, mangán, meď, fluorid), Ak si chcete pozrieť naše video na túto tému nájdete ho tu:
Povzbudivé účinky
Najznámejšou povzbudzujúcou látkou v zelenom čaji je nepochybne kofeín. Okrem kávy a maté sa v pomerne vysokých množstvách nachádza aj v čaji (preto sa niekedy nazýva aj teín). Povzbudivý účinok čaju je však veľmi odlišný od účinku kávy alebo maté. Dôvody sú dva.
Jednak sa kofeín z čaju omnoho ťažšie metabolizuje, teda naše telo ho omnoho pomalšie trávi a tak sa do krvného obehu nedostáva naraz, ale postupne a povzbudenie z čaju je jemnejšie ale súčasne dlhšie. Druhý rozdiel je v tom, že povzbudzujúcich látok je v čaji viac. Spomenuté aminokyseliny ako L-teanín či kyselina gaba-maslová sú neuroaktívne látky, ktoré síce nepovzbudzujú srdcovocievny systém tak ako kofeín, povzbudzujú však nervovú sústavu.
Navyše práve kombinácia kofeínu a l-teanínu sa ukazuje ako najefektívnejšia pre zlepšenie kognitívnych funkcií ako je pozornosť, sústredenie, pamäť, reakčný čas. Samotný L-teanín navyše pôsobí ako svalový relaxant, a pomáha odbúravať stres.
Antioxidačné účinky
Skupina polyfenolov, ktorá tvorí najväčšiu zložku v zelenom čaji, prináša zároveň najviac zdravotných účinkov. Medzi tie najdôležitejšie patria antioxidačné účinky, ktoré znižujú riziko rakoviny a iných civilizačných chorôb. Ich vplyv sa dá vystopovať v oblasti prevencie aterosklerózy, rakoviny hrubého čreva, kože, prostaty, pľúc či prsníka. Pre viac detailov link na štúdiu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356332/
Trávenie a boj s obezitou
Zelený čaj výrazne zlepšuje trávenie tukov a je preto obľúbeným nápojom po ťažšom jedle. Okrem priameho efektu na trávenie má čaj vplyv aj na cholesterol. Treba však dodať, že čaj sa nedá považovať za nápoj určený k chudnutiu. Je skôr ideálnym spoločníkom k zdravému životnému štýlu.
Ďalšie zdravotné účinky zeleného čaju
Okrem vyššie spomenutých prináša pravidelné pitie zeleného čaju aj viaceré ďalšie zdravotné účinky ako antibakteriálne a antivirotické, ktorých efekt je najmä v ústnej dutine a krku. Vďaka obsahu flóru má tiež pozitívny vplyv na sklovinu a znižuje riziko vzniku zubného kazu. Znižuje množstvo cukru v krvi a tým pôsobí aj ako prevencia cukrovky 2. typu.
Upozornenie
Ohľadom zdravotných účinkov čaju sa dá objaviť mnoho častokrát aj výrazne rozoporuplných vedeckých štúdií. Aj potvrdené účinky sú pri množstvách bežného denného príjmu len jemné, možno na báze prevencie. V Literárnej čajovni veríme, že každá potravina môže mať pozitívne a/alebo negatívne účinky na zdravie a to v rôznej miere pri rôznych jednotlivcoch.
Neodporúčame piť čaje v zmysle liečiva a v žiadnom prípade neodporúčame nahrádzať nimi serióznu lekársku starostlivosť. Čaj by mal slúžiť ako nápoj na vychutnanie si úžasnej chuti a jedinečný zážitok osamote alebo s priateľmi. Zdravotné účinky sú len príjemným doplnkovým benefitom
Ako pripraviť zelený čaj?
Pri zelenom čaji odporúčame používať približne 80°C vodu. Každé pravidlo má však aj svoje výnimky, a tak ako nájdete čaje, ku ktorým sa oplatí použiť len 60°C, nájdete čaje, ktoré zvládnu aj teplotu 95°C. Odporúčame Vám skúsiť dva typy prípravy.
Prvá jednoduchšia a časovo menej náročná je príprava na jeden nálev. V tomto prípade odporúčame použiť na 1dcl vodu približne 1-1,5g (Ak teda používate 3dcl šálku alebo čajník, použijete 3-4g čaju) Ak použijeme teplotu vody okolo 80°C luhujeme 3-5 minút podľa toho aký silný nálev chceme dosiahnuť. Teoreticky je možné rozložiť túto prípravu do dvoch jemnejších nálevov s časom okolo 2 a 4 minút.
Druhá obradnejšia príprava je viacnálevová príprava zeleného čaju s použitím tradičného čajového náradia. Táto príprava má svoj základ v čínskom Gong Fu Cha, čo sa dá preložiť ako čajové umenie alebo čajový obrad. Pri tejto príprave používame menšie nádobky (konvička, gaiwan, shiboridashi, a.i.) a väčšie množstvo čaju. Ako príklad uvedieme 1-1,5 dcl nádobku, do ktorej môžeme použiť 4-7g čaju. Pri takom pomere použijeme krátke nálevy okolo 0,5-1 minuta, voda opäť okolo 80°C. Nálevy môžeme opakovať až kým čaj nestratí arómu a chuť. Pri dobrom čaji sa dá očakávať minimálne 4 nálevy, v prípade japonských 3.
Celkové odporúčané denné množstvo čaju je v rozmedzí 5-10g.
Video k príprave zeleného čaju Bi Luo chun:
Kvalitný zelený čaj v našej ponuke
U nás sa v prvom rade špecializujeme na najkvalitnejšie čerstvé sypané čaje, ktoré sa u nás v obchode objavujú len pár týždňov po zbere. Nájdete u nás slušnú ponuku čínskych aj japonských zelených čajov. Spolupracujeme s menšími rodinnými farmami, ktoré sa venujú organickému alebo naturálnemu pestovaniu a vysokej remeselnej zručnosti spracovania. Vyberte si z našej ponuky kvalitných zelených čajov.