


Matcha
Je práškový zelený čaj, ktorý sa používa pri čajových ceremóniách. Na Matchu sa používajú špecifické kultivary, ktoré sa pred zberom zatieňujú (kvôli zvýšeniu obsahu konkrétnych látok) a z nich sa spracúva sypaný čaj Tencha. Tencha sa následne postupne podľa potreby melie na kamenných mlynoch na jemný prach Matchu. Nakoľko v prípade Matche nepijete iba výluh ale celý obsah lístku, efekt tohto čaju je omnoho výraznejší ako pri bežných zelených čajoch. Ak si chcete pozrieť niečo viac o zdravotných účinkoch pozrite si sekciu zelené čaje. Čítať viac o čaji Matcha.
Matcha je jeden z najznámejších japonských čajov, málokto však vie, že aj táto japonská špecialita má rovnako ako ostatné prvky japonskej čajovej kultúry svoj základ v Číne. Drvenie lisovaných čajov na prach a ich následné šlahanie bolo základom prípravy čaju v období dynastie Sung. V tejto forme sa práškový čaj dostáva z Číny do Japonska, kde sa postupne rozvinul do špecifického, prísne formalizovaného čajového obradu. Kým v Číne táto forma prípravy medzičasom zanikla, v Japonsku sa stala charakteristickou črtou ich čajovej kultúry.
Mnoho ľudí zaujímajú zdravotné účinky tohto čaju. Keďže na čaj Matcha sa používa výhradne prvý jarný zber (Ichibancha) a používajú sa len čerstvé jarné výhonky čajovníka, je tento čaj plný výživných organických látok (enzýmov, vitamínov) ale tiež ďalších prirodzených zložiek čaju (kofeínu, aminokyselín a polyfenolov).
Nakoľko v prípade čaju Matcha nepijete iba výluh ale celé čajové lístky (podrvené na jemný prach) , prijímate do organizmu celý ich obsah. (Ak si chcete pozrieť niečo viac o zdravotných účinkoch pozrite si sekciu zelené čaje.) Náš metabolizmus nedokáže stráviť všetky zdravé látky z čaju, ale trocha vody s citrónom po čaji tomu výrazne pomôže.
Ako pripraviť zelený čaj Matcha?
Na tradičnú prípravu čaju Matcha potrebujeme správne príslušenstvo. Základom je Chawan, čo je názov pre čajovú misku. Na Matchu sa používajú väčšie misky, v ktorých sa dá čaj vyšľahať. Druhou dôležitou pomôckou je Chasen, teda bambusová metlička na našlahanie čaju. Okrem týchto dvoch kľúčových pomôcok sa používa aj bambusová naberačka na čaj Chashaku.
Postup prípravu čaju Matcha je nasledovný: do Chawanu si naberieme 2-3 naberačky matche (cca 2,5-4g), zalejeme malým množstvom vody, aby sme prášok poriadne rozmiešali. Vznikne nám hustejší nálev, alebo redšia pasta „koicha“. Následne dolejeme vodu na celkový objem približne 1dcl a rýchlim pohybom metličkou našľaháme nálev tak, aby sa vytvorila hustá pena. Vznikne nám tzv. riedky čaj „usucha“. Pri vyšších triedach matche sa zvykne piť aj hustý čaj.
Japonské čaje matcha v našej ponuke
V našej ponuke nájdete najvyššie triedy Matche na našom trhu. V ponuke máme 6 tried pričom všetky pochádzaju z Uji, z okolia mesta Kyoto, kde sa už tradične produkuje tá najlepšia Matcha na japonskom trhu. Matche sú dodávané z obchodu Horaido v meste Kyoto, ktorý existuje už vyše 200 rokov. Doplnkovo u nás nájdete aj príjemnú organickú Matchu z Kagoshimi. Lepšie ako všetky slová a opisy naších čajov je ich raz ochutnať, tak neváhajte a vyberte si z našej ponuky.