


- Úvod
- Oolong čaj
Oolong čaj
Slovo oolong je dnes už zaužívaný, poangličtený termín pochádzajúci z čínskeho slova wulong (乌龙/烏龍), doslova „čierny drak“. Oolong je typ čaju, ktorý môžeme zaradiť niekde medzi zelený a čierny. Ide o typ, pri ktorom sa zámerne aktivuje proces oxidácie, avšak ukončí sa skôr než lístky naplno stmavnú, čím sa dosahuje iba čiastočná oxidácia (rozsah až 8-80%).
Vo všeobecnosti by sa o tomto type čaju dalo povedať, že je jemný v chuti, vačšinou bez výraznej horkosti a trpkosti, a súčasne výrazne aromatický. Pre oolongy, najmä pre určité oblasti ako napríklad pohorie Wu Yi je typické výrazné pečenie. Čítať viac.
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
Charakter čaju
Na výsledný charakter čaju majú vplyv najmä tieto faktory
- Dĺžka a tempo vädnutia
- Intenzita rolovania – ako veľmi sa sťavy z lístkov dostanú na povrch
- Dĺžka oxidácie.
- Pečenie
Pôvod Oolong čaju
Oolong čaj má svoj pôvod na východnom pobreží Číny, najmä v provincii Fujian a Guangdong. Dlhú dobu boli tieto oblasti jedinou lokalitou, kde sa vyrábali oolongy. O niečo neskôr sa predĺžením oxidácie práve v oblasti Fujian objavuje aj čierny (červený) čaj. V priebehu novoveku sa postupnou migráciou obyvateľov z pobrežia na Taiwan dostáva metóda spracovania oolongu aj na tento ostrov, ktorý je dnes slávny práve výrobou oolongov. V pevninskej Číne sú dnes tri tradičné lokality, typické spracovaním oolongov a to Anxi a WiYi v provincii Fujian a FengHuang v provincii Guangdong.
Účinky
Oolong čaj má vo všeobecnosti podobné účinky ako jeho zelený kolegovia (účinky zeleného čaju). Okrem príjemného povzbudenia, ktoré býva silnejšie pri svetlých čerstvých oolongoch a jemnejšie pri archívnych a pečených oolongoch, má aj antioxidačné účinky, stimuluje metabolizmus, napomáha pri trávení tukov a celkovo zmierňuje dopady civilizačného stresu.
Ako pripraviť Oolong čaj?
Čo sa týka prípravy oolongov, tu treba rozhodne spomenúť viacnálevovú prípravu GongFuCha, ktorá bola pôvodne určená práve na prípravu oolongov. Rovnako ako každý iný typ čaju, aj oolong sa dá pripraviť na jeden nálev, ale vzhľadom na jeho intenzívne arómy a veľkú výdatnosť je to typ čaju predurčený na viac nálevov.
Odporúčaná príprava: použijeme 1-1,5 dcl nádobku, do ktorej môžeme použiť 4-7g čaju. Pri takom pomere použijeme krátke nálevy okolo 0,5-1 minuta, voda okolo 95°C. Nálevy môžeme opakovať až kým čaj nestratí arómu a chuť. Pri dobrom čaji sa dá očakávať minimálne 6-8 nálevov.
Oolong čaje v našej ponuke
V našej ponuke väčšinou nájdete dobrý výber oolongov z Číny, Taiwanu a doplnkovo z menej bežných oblastí ako Japonsko, Thajsko alebo Vietnam. Nakoľko sa sústredíme na organické a naturálne záhrady, častejšie u nás nájdete čaje z menej typických lokalít. Slávne oblasti totiž často bojujú s veľkým dopytom, ktorý následne vedie k používaniu industriálnych postupov (hnojenie a postreky), ktorých cieľom je uspokojiť tento dopyt.