


- Úvod
- Vietnam
Vietnamské čaje
Za kolísku čajovej kultúry sa štandardne považuje Čína a tento názor má svoje opodstatnené dôvody. Keď sa však dostaneme ku téme čaj vo Vietname, treba hneď dodať, že severný Vietnam je lokalita pôvodného rozšírenia divých čajovníkov, dnes tu rastú jedny najstarších čajovníkov na svete (vek až okolo 1000 rokov), je to lokalita s veľkým výskytom prastarých čajovníkov (Gushu) a je veľmi pravdepodobné, že čaj sa tu pije už niekoľko tisícročí. Čítať viac.
Vietnamská čajová kultúra
Prečo sa teda tak málo hovorí o Vietnamskej čajovej kultúre?
Pravdepodobným dôvodom je dobrá dostupnosť čajovníkov v tejto oblasti. Z tohto dôvodu sa vo Vietname nerozvinula sofistikovaná kultúra pestovania a spracovania čaju tak ako v Číne, kde sa do mnohých oblastí čajovník dostáva ako nepôvodná, kultúrna rastlina, a kde sa v mnohých oblastiach čajovníku dobre nedarilo a tak ho tam bolo treba dovážať, čo predpokladalo trvanlívé spracovanie lístkov.
Naopak vo Vietname, kde bol čajovník dostupný vo svojej voľne rastúcej podobe, sa uchoval najstarší spôsob pitia čaju, ktorý zachováva legenda o objavení čaju cisárom Shen-nungom, a totiž varenie čerstvo odtrhnutých lístkov. Vo Vietname sa táto verzia vyvynula do špecifickej prípravy, kedy sa čerstvé lístky pomačkajú mažiarom (ako mäta keď sa robí mochito), aby pustili šťavu a následne sa zalejú vriacou vodou. Dnes je samozrejme situácia trocha iná.
Vietnamské čaje dnes
Tak ako sa Vietnam v istom období dostáva pod priamy vplyv Číny, aj pitie čaju vo Vietname preberá čínsky vplyv a vzniká spracovanie čaju na klasický sypaný čaj, ako ho poznáme v Číne. Tradične sa vo Vietname pije iba zelený čaj, ktorý sa poprípade aromatizuje kvetmi jasmínu, alebo lotosu. Dvadsiate storočie prináša aj pestovanie čierneho čaju, ktorý je určený prevažne na export. Zelený čaj sa pije vo Vietname veľmi silný a prevažne je pitie čaju považované za aktivitu pre starších kultivovaných ľudí.
Posledné desaťročia a globalizácia informácií o čaji prináša do Vietnamu inšpirácie najmä z Taiwanu, kam Vietnamci pravidelne cestujú ako sezónny pracovníci na zber a spracovanie čaju. Dnes sa vo Vietname spracúvajú aj veľmi elegantné oolongy, remeselné čierne čaje a v severných lokalitách s výskytom divých čajovníkov aj puery. Keďže Vietnam patrí medzi krajiny, ktoré sme viac krát navštívili a zároveň si ich obľúbili, snažíme sa ponúkať aj zaujímavé objavy z tejto Ázijskej krajiny. Ak máte chuť pozrite si blog z našich ciest po Vietname tu: Prírodné bohatstvo Suoi Giangu
Ďalšie čítanie