Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 10-16 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50,10 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový? Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla ... čítať celé
Viete, ako si vybrať kvalitný čaj? Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
Čajová cesta na Taiwan
06.11.2020 Taiwan 2018
Čajová cesta na Taiwan
Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
Zobraziť všetky články
Novinky na email

Poprosíme vás o súhlas so zasielaním emailov na vašu emailovú adresu:

Kedykoľvek sa môžete sa odhlásiť kliknutím na odkaz v pätičke našich emailov. Viac informácii ohľadom ochrany súkromia nájdete tu.

Používame Mailchimp ako našu marketingovú platformu. Kliknutím vyššie na prihlásenie sa odberu emailov schvaľujete, že vami zadané informácie budú zaznamenané v v Mailchimpe pre potreby spracovania. Viac o ochrane súkromia v Mailchimpe nájdete tu.

  1. Úvod
  2. Čierny čaj

Čierny čaj

Čierny čaj je asi najznámejším typom čaju v západnom svete. Väčšina z nás ho už v detstve ochutnala. Pri jeho spracovaní sa lístky po vädnutí rolujú, aby sa šťavy z lístkov a najmä enzýmy v nich obsiahnuté dostali na vzduch. Na vzduchu následne oxidujú, čím sa mierne mení ich chemické zloženie. Výsledkom je tmavá farba lístkov a v porovnaní so zelenými čajmi stabilnejšia a trvácnejšia aróma a chuť.

To je pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo sa na západ začali voziť najmä čierne čaje, keďže tovar musel v 17. storočí vydržať podmienky rozvíjajúcej sa námornej prepravy. Mimochodom ten istý typ čaju, ktorý sa na západe označuje ako čierny, označujú v Číne ako hong cha čo v doslovnom preklade znamená červený čaj. Čítať viac o čiernom čaji.

Cena:
kultivar
oblasť
typ čaju
váha
Výrobca
zber
Zobrazujem 1-13 z 13
  • Novinka
Yuchi HongYu hongcha 2022
3,30 €
2,75 € bez DPH
3,30 €
2,75 € bez DPH
Na sklade 15 ks
  • Novinka
Sanxia QingXinGanZai 'mixiang' hongcha 2022
3,50 €
2,92 € bez DPH
3,50 €
2,92 € bez DPH
Na sklade 20 ks
  • Novinka
Darjeeling Second Flush Singell Summer Blossom 2022
4,10 €
3,42 € bez DPH
4,10 €
3,42 € bez DPH
Na sklade 3 ks
  • Novinka
Darjeeling Second Flush Singbulli Gold 2022
3,10 €
2,58 € bez DPH
3,10 €
2,58 € bez DPH
Na sklade 10 ks
    Assam Hattialli Special 2021
    2,90 €
    2,42 € bez DPH
    2,90 €
    2,42 € bez DPH
    Na sklade 8 ks
      Darjeeling Autumn Flush Seeyok 2021
      2,20 €
      1,83 € bez DPH
      2,20 €
      1,83 € bez DPH
      Nie je na sklade
        Menghai gushu Dianhong 2021
        2,60 €
        2,17 € bez DPH
        2,60 €
        2,17 € bez DPH
        Na sklade 12 ks
          Menghai Dianhong old bush 2021
          1,80 €
          1,50 € bez DPH
          1,80 €
          1,50 € bez DPH
          Nie je na sklade
            Lincang Dianhong Golden Tips 2021
            1,70 €
            1,42 € bez DPH
            1,70 €
            1,42 € bez DPH
            Na sklade 20 ks
            • Novinka
            Assam Koilamari 2022
            1,50 €
            1,25 € bez DPH
            1,50 €
            1,25 € bez DPH
            Na sklade 19 ks
              Assam Earl Grey (organic)
              4,50 €
              3,75 € bez DPH
              4,50 €
              3,75 € bez DPH
              Na sklade 11 ks
                Assam CTC
                2,50 €
                2,08 € bez DPH
                2,50 €
                2,08 € bez DPH
                Na sklade 22 ks
                  Georgia Likhauri black 2022
                  8 €
                  6,67 € bez DPH
                  8 €
                  6,67 € bez DPH
                  Na sklade 13 ks
                  Produktov na stránku 204060

                  Účinky

                  V skutočnosti je čierny čaj spracovaním rovaného materiálu ako zelený čaj, totiž lístkov z rastliny Camellia sinensis. Preto sú hlavné účinky na organizmus podobné ako pri zelených čajoch aj keď niektoré zložky sú v čiernom čaji v menšom množstve ako v zelenom. Hlavný rozdiel je v chuťovom a aromatickom profile. Zároveň je z hladiska TČM čierny čaj menej ochladzujúci.

                  Povzbudivé účinky

                  Najznámejšou povzbudzujúcou látkou v čiernom čaji je nepochybne kofeín. Okrem kávy a maté sa v pomerne vysokých množstvách nachádza aj v čaji (preto sa niekedy nazýva aj teín). Povzbudivý účinok čaju je však veľmi odlišný od účinku kávy alebo maté. Dôvody sú dva.

                  Jednak sa kofeín z čaju omnoho ťažšie metabolizuje, teda naše telo ho omnoho pomalšie trávi, a tak sa do krvného obehu nedostáva naraz, ale postupne a povzbudenie z čaju je jemnejšie ale súčasne dlhšie. Druhý rozdiel je v tom, že povzbudzujúcich látok je v čaji viac. Spomenuté aminokyseliny ako L-teanín či kyselina gaba-maslová sú neuroaktívne látky, ktoré síce nepovzbudzujú srdcovocievny systém tak ako kofeín, povzbudzujú však nervovú sústavu.

                  Navyše práve kombinácia kofeínu a l-teanínu sa ukazuje ako najefektívnejšia pre zlepšenie kognitívnych funkcií ako je pozornosť, sústredenie, pamäť, reakčný čas. Samotný L-teanín navyše pôsobí ako svalový relaxant, a pomáha odbúravať stres.

                  Antioxidačné účinky

                  Skupina polyfenolov, ktorá tvorí najväčšiu zložku v čiernom čaji, prináša zároveň najviac zdravotných účinkov. Medzi tie najdôležitejšie patria antioxidačné účinky, ktoré znižujú riziko rakoviny a iných civilizačných chorôb. Ich vplyv sa dá vystopovať v oblasti prevencie aterosklerózy, rakoviny hrubého čreva, kože, prostaty, pľúc či prsníka. Pre viac detailov link na štúdiu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356332/

                  Trávenie a boj s obezitou

                  Čierny čaj výrazne zlepšuje trávenie tukov a je preto obľúbeným nápojom po ťažšom jedle. Okrem priameho efektu na trávenie má čaj vplyv aj na cholesterol. Treba však dodať, že čaj sa nedá považovať za nápoj určený k chudnutiu. Je skôr ideálnym spoločníkom k zdravému životnému štýlu.

                  Ďalšie zdravotné účinky čierneho čaju

                  Okrem vyššie spomenutých prináša pravidelné pitie čierneho čaju aj viaceré ďalšie zdravotné účinky ako antibakteriálne a antivirotické, ktorých efekt je najmä v ústnej dutine a krku. Vďaka obsahu flóru má tiež pozitívny vplyv na sklovinu a znižuje riziko vzniku zubného kazu. Znižuje množstvo cukru v krvi a tým pôsobí aj ako prevencia cukrovky 2. typu. 

                  Upozornenie

                  Ohľadom zdravotných účinkov čaju sa dá objaviť mnoho častokrát aj výrazne rozoporuplných vedeckých štúdií. Aj potvrdené účinky sú pri množstvách bežného denného príjmu len jemné, možno na báze prevencie. V Literárnej čajovni veríme, že každá potravina môže mať pozitívne a/alebo negatívne účinky na zdravie a to v rôznej miere pri rôznych jednotlivcoch.

                  Neodporúčame piť čaje v zmysle liečiva a v žiadnom prípade neodporúčame nahrádzať nimi serióznu lekársku starostlivosť. Čaj by mal slúžiť ako nápoj na vychutnanie si úžasnej chuti a jedinečný zážitok osamote alebo s priateľmi. Zdravotné účinky sú len príjemným doplnkovým benefitom

                  Ako pripraviť Čierny čaj?

                  Nakoľko práve čierny čaj je najrozšírenejším typom čaju v západnom svete, je asi najviac spojený so západným spôsobom prípravy na jeden nálev. V princípe si vystačíte s 1 lyžičkou čaju (cca 2g) na hrnček (cca 150ml) 100°C vodu a luhovať 3-5 minút. Nám sa veľmi dobre osvedčil pomer 250ml vody a 3g čaju lúhovať 100°C vodou na 3-4 minúty.

                  Ak sa však rozhodnete, že chcete vyťažiť viac z potenciálu naších kvalitných čajov, vždy je priestor venovať čaju viac pozornosti poprípade experimentovať.

                  Najmä pri vyšších triedach odporúčame viacnálevovú prípravu, pri ktorej si lepšie užijete komplexnosť aróm a chutí. Pri viacnálevovej príprave sa čierny čaj rozvíja postupne a v každom náleve môžu dominovať iné chuťové a aromatické zložky - ideálny postup. 

                  Ďalšie čítanie

                  Novinky z nášho blogu

                  Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
                  Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
                  Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla ... čítať celé
                  Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
                  Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
                  O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
                  Čajová cesta na Taiwan
                  06.11.2020 Taiwan 2018
                  Čajová cesta na Taiwan
                  Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
                  Čaj na severe Laosu.
                  Čaj na severe Laosu.
                  Laos nie je obvyklá čajová destinácia. Táto krajina patrí aj v rámci regiónu juhovýchodnej Ázie ku tým chudobnejším. Podľa hrubého domáceho produktu z... čítať celé
                  Prémiové čaje

                  Eshop s prémiovými čajmi priamo od farmárov.

                  Kontakty
                  Máte otázku? Spýtajte sa nás.
                  Máte otázku? Spýtajte sa nás.
                  (Po-Pia, 10-16 hod.)
                  Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk