


- Úvod
- Čierny čaj
Čierny čaj
Čierny čaj je asi najznámejším typom čaju v západnom svete. Väčšina z nás ho už v detstve ochutnala. Pri jeho spracovaní sa lístky po vädnutí rolujú, aby sa šťavy z lístkov a najmä enzýmy v nich obsiahnuté dostali na vzduch. Na vzduchu následne oxidujú, čím sa mierne mení ich chemické zloženie. Výsledkom je tmavá farba lístkov a v porovnaní so zelenými čajmi stabilnejšia a trvácnejšia aróma a chuť.
To je pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo sa na západ začali voziť najmä čierne čaje, keďže tovar musel v 17. storočí vydržať podmienky rozvíjajúcej sa námornej prepravy. Mimochodom ten istý typ čaju, ktorý sa na západe označuje ako čierny, označujú v Číne ako hong cha čo v doslovnom preklade znamená červený čaj. Čítať viac o čiernom čaji.
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
Účinky
V skutočnosti je čierny čaj spracovaním rovaného materiálu ako zelený čaj, totiž lístkov z rastliny Camellia sinensis. Preto sú hlavné účinky na organizmus podobné ako pri zelených čajoch aj keď niektoré zložky sú v čiernom čaji v menšom množstve ako v zelenom. Hlavný rozdiel je v chuťovom a aromatickom profile. Zároveň je z hladiska TČM čierny čaj menej ochladzujúci.
Povzbudivé účinky
Najznámejšou povzbudzujúcou látkou v čiernom čaji je nepochybne kofeín. Okrem kávy a maté sa v pomerne vysokých množstvách nachádza aj v čaji (preto sa niekedy nazýva aj teín). Povzbudivý účinok čaju je však veľmi odlišný od účinku kávy alebo maté. Dôvody sú dva.
Jednak sa kofeín z čaju omnoho ťažšie metabolizuje, teda naše telo ho omnoho pomalšie trávi, a tak sa do krvného obehu nedostáva naraz, ale postupne a povzbudenie z čaju je jemnejšie ale súčasne dlhšie. Druhý rozdiel je v tom, že povzbudzujúcich látok je v čaji viac. Spomenuté aminokyseliny ako L-teanín či kyselina gaba-maslová sú neuroaktívne látky, ktoré síce nepovzbudzujú srdcovocievny systém tak ako kofeín, povzbudzujú však nervovú sústavu.
Navyše práve kombinácia kofeínu a l-teanínu sa ukazuje ako najefektívnejšia pre zlepšenie kognitívnych funkcií ako je pozornosť, sústredenie, pamäť, reakčný čas. Samotný L-teanín navyše pôsobí ako svalový relaxant, a pomáha odbúravať stres.
Antioxidačné účinky
Skupina polyfenolov, ktorá tvorí najväčšiu zložku v čiernom čaji, prináša zároveň najviac zdravotných účinkov. Medzi tie najdôležitejšie patria antioxidačné účinky, ktoré znižujú riziko rakoviny a iných civilizačných chorôb. Ich vplyv sa dá vystopovať v oblasti prevencie aterosklerózy, rakoviny hrubého čreva, kože, prostaty, pľúc či prsníka. Pre viac detailov link na štúdiu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356332/
Trávenie a boj s obezitou
Čierny čaj výrazne zlepšuje trávenie tukov a je preto obľúbeným nápojom po ťažšom jedle. Okrem priameho efektu na trávenie má čaj vplyv aj na cholesterol. Treba však dodať, že čaj sa nedá považovať za nápoj určený k chudnutiu. Je skôr ideálnym spoločníkom k zdravému životnému štýlu.
Ďalšie zdravotné účinky čierneho čaju
Okrem vyššie spomenutých prináša pravidelné pitie čierneho čaju aj viaceré ďalšie zdravotné účinky ako antibakteriálne a antivirotické, ktorých efekt je najmä v ústnej dutine a krku. Vďaka obsahu flóru má tiež pozitívny vplyv na sklovinu a znižuje riziko vzniku zubného kazu. Znižuje množstvo cukru v krvi a tým pôsobí aj ako prevencia cukrovky 2. typu.
Upozornenie
Ohľadom zdravotných účinkov čaju sa dá objaviť mnoho častokrát aj výrazne rozoporuplných vedeckých štúdií. Aj potvrdené účinky sú pri množstvách bežného denného príjmu len jemné, možno na báze prevencie. V Literárnej čajovni veríme, že každá potravina môže mať pozitívne a/alebo negatívne účinky na zdravie a to v rôznej miere pri rôznych jednotlivcoch.
Neodporúčame piť čaje v zmysle liečiva a v žiadnom prípade neodporúčame nahrádzať nimi serióznu lekársku starostlivosť. Čaj by mal slúžiť ako nápoj na vychutnanie si úžasnej chuti a jedinečný zážitok osamote alebo s priateľmi. Zdravotné účinky sú len príjemným doplnkovým benefitom
Ako pripraviť Čierny čaj?
Nakoľko práve čierny čaj je najrozšírenejším typom čaju v západnom svete, je asi najviac spojený so západným spôsobom prípravy na jeden nálev. V princípe si vystačíte s 1 lyžičkou čaju (cca 2g) na hrnček (cca 150ml) 100°C vodu a luhovať 3-5 minút. Nám sa veľmi dobre osvedčil pomer 250ml vody a 3g čaju lúhovať 100°C vodou na 3-4 minúty.
Ak sa však rozhodnete, že chcete vyťažiť viac z potenciálu naších kvalitných čajov, vždy je priestor venovať čaju viac pozornosti poprípade experimentovať.
Najmä pri vyšších triedach odporúčame viacnálevovú prípravu, pri ktorej si lepšie užijete komplexnosť aróm a chutí. Pri viacnálevovej príprave sa čierny čaj rozvíja postupne a v každom náleve môžu dominovať iné chuťové a aromatické zložky - ideálny postup.