


- Úvod
- India a Nepál
- Assam
Assam čaj
Ako sme už písali v kategórii Indické čaje, Assam patril spolu s Darjeelingom ku prvým lokalitám, kde začali briti experimentovať s vlastným pestovaním čaju. Prvé čajovníky tu boli vysadené v 30 tych rokoch 19. Storočia. V Assame tiež briti objavili divú odrodu čajovníka, ktorú pomenovali Camelia sinensis varietat assamica. Až neskôr sa ukázalo, že túto odrodu už dávno poznajú aj v Číne (DaYe) a najmä v južných provinciách (Junan) sa používa napríklad na výrobu puerov.
Na rozdiel od Darjeelingu, kde sa dodnes používajú najmä čínske odrody a ich šlachtení potomkovia, v Assame sa používa najmä miestna odroda assamica. Táto „divá“ odroda má väčší obsah kofeínu, väčšie listy a na rozdiel od čínskej kultivovanej verzie dokáže rásť ako strom. Assámske čaje využívajú na maximum potenciál tejto odrody v produkcii čiernych čajov, ktoré sú robustné, s výrazným telom, silnými taninmi, hutnými sladkými až zemitými arómami, v ktorých často dominuje zrelé až prezreté ovocie a vzácne drevo. Čítať viac.
Účinky
Ako už bolo spomenuté, táto odroda obsahuje spravidla viac kofeínu ako jej čínsky súrodenci. Účinok assámskeho čaju tak môže konzumentom pripomínať účinok kávy, ktorý sa prejavuje silným „kick“ nástupom kofeínu po vypití čaju. Pri silnejšom čaji ľahko može začať bušiť srdce. Aj chuťovo je tento čaj výraznejší s vysokým obsahom tanínov, ktoré pôsobia ako stimulant pre trávenie a metabolizmus. Preto sa tento typ čaju neodporúča na lačný žalúdok.
Práve assámske čaje sa napríklad často pijú s mliekom. Mliečny tuk totiž reaguje s čajovými polyfenolmi a môže zmierňovať silný efekt na žalúdok. Výraznú chuť čaju navyše mlieko nepotlačí natoľko, že by sa stratila.
Ako pripraviť assam čaj?
Assámske čaje tvoria základ slávnej anglickej zmesi English breakfast. Sú to čaje vhodné skôr na ranné pitie, kedy sa človek potrebuje zobudiť a „nakopnúť“, naopka nevhodné na poobedné a večerné pitie, kedy by mohli ovplyvniť kvalitu spánku. Klasická britksá príprava diktuje použiť jednu čajovú lyžičku na každú šálku a jednu extra pre konvičku. Ak teda pijete čaj napríklad 4, do konvičky použijete 5 lyžičiek čaju.
Čo sa týka konkrétnejšej prípravy, odporúčame použiť 1g čaju na 1dcl vody a lúhovať 3-5 minúť na jeden nálev. Občas sa v našj ponuke objaví aj vysoká trieda assámskeho čaju, takúto potom odporúčame skúsiť na viacnálevovú prípravu: 3,5 g na 0,8-1dcl vody, 100°C, 25 sekundové nálevy.
Sypané assam čaje v našej ponuke
Štandardom v našj ponuke je vždy jeden kvalitný organický assámsky čaj a jedna organická tradičné ovoňaná verzia. Earl grey. Príležitostne ponuku rozširujeme o vysoké elegantne spracované triedy s bohatým podielom tipsov.