


Puer Shucha
Tmavý typ, alebo Puer Shu je pomerne nedávny vynález. Jeho začiatky sa dajú vystopovať do konca 60tych a začiatku 70tych rokov v čajovej továrni Menghai. Základom jeho spracovania je tzv. Wet pilling, alebo mokrá kopa. Lístky sa v pomerne veľkom objeme (minimálne niekoľko stoviek kíl) nahrnú nakopu, polejú sa vodou aby vlhkosť stúpla až na 70% a následne sa zakryjú plachtami. Spontánne sa spustí proces podobný pri kompostovaní, totiž vďaka činnosti mikroorganizmov a baktérií začne v strede kopy stúpať teplota a materiál sa premieňa. Po 30-70 dňoch vzniká to čo poznáme ako tmavý puer. Tento typ je väčšinou lacnejší, pretože sa naň nepoužíva ten najlepší materiál a aj potenciál na zrenie je pomerne obmedzený. Na druhej strane treba povedať že nie je shu ako shu. Jednak v použitom materiály môžu byť veľké rozdiely a tiež samotný proces vyžaduje zručnosť, skúsenosti a najmä aktívnu pozornosť. Ak sa zanedbá, vznikajú v lepšom prípade pachute, v horšom sa objavujú plesne, ktoré sú zdraviu škodlivé. Kvalitný shu by mal tak ako dobrý kompost príjemne voňať.
- Novinka
- Novinka
- Novinka