Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 10-16 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50,10 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
Viete, ako si vybrať kvalitný čaj? Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
Čajová cesta na Taiwan
06.11.2020 Taiwan 2018
Čajová cesta na Taiwan
Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
Čaj na severe Laosu. Čaj na severe Laosu.
Laos nie je obvyklá čajová destinácia. Táto krajina patrí aj v rámci regiónu juhovýchodnej Ázie ku tým chudobnejším. Podľa hrubého domáceho produktu z... čítať celé
Zobraziť všetky články
Novinky na email

Poprosíme vás o súhlas so zasielaním emailov na vašu emailovú adresu:

Kedykoľvek sa môžete sa odhlásiť kliknutím na odkaz v pätičke našich emailov. Viac informácii ohľadom ochrany súkromia nájdete tu.

Používame Mailchimp ako našu marketingovú platformu. Kliknutím vyššie na prihlásenie sa odberu emailov schvaľujete, že vami zadané informácie budú zaznamenané v v Mailchimpe pre potreby spracovania. Viac o ochrane súkromia v Mailchimpe nájdete tu.

  1. Úvod
  2. Biely čaj

Biely čaj

Ak by sme mali biele čaje zaradiť na stupnicu oxidácie medzi zelené a čierne, bolo by to tesne vedľa zelených. Biely čaj sa spracúva najšetrnejším spôsobom a totiž po zbere sa necháva rovnako ako ostatné typy vädnúť. Počas procesu vädnutia sa rozvíjajú delikátne arómy a súčasne prebieha veľmi jemná oxidácia enzýmov v listoch. Následne sa čaj suší. V porovnaní so zeleným čajom tak absentuje krok, v ktorom by sa enzýmy tepelne stabilizovali, aby sa zabránilo ďalšej oxidácii. Čaj preto po vysušení pomaly ďalej oxiduje. Čítať viac o bielom čaji.

Cena:
kultivar
oblasť
typ čaju
váha
Výrobca
zber
Zobrazujem 1-8 z 8
  • Novinka
2017 WaShan Baimudan 'lao baicha'
2,10 €
1,75 € bez DPH
2,10 €
1,75 € bez DPH
Na sklade 14 ks
  • Novinka
Jinggu Yabao 2022
1,70 €
1,42 € bez DPH
1,70 €
1,42 € bez DPH
Na sklade 20 ks
  • Novinka
Darjeeling First Flush Rohini Kotidhara Exotic 2022
3,90 €
3,25 € bez DPH
3,90 €
3,25 € bez DPH
Na sklade 9 ks
  • Novinka
Darjeeling First Flush Rohini Jethi Kupi White 2022
3,90 €
3,25 € bez DPH
3,90 €
3,25 € bez DPH
Na sklade 3 ks
    Lincang Gushu Yinzhen 2021
    2,60 €
    2,17 € bez DPH
    2,60 €
    2,17 € bez DPH
    Na sklade 3 ks
      Fuding Baimudan Premium white tea 2021
      2,70 €
      2,25 € bez DPH
      2,70 €
      2,25 € bez DPH
      Na sklade 15 ks
        2017 Fuding Gongmei 'lao baicha'
        1,90 €
        1,58 € bez DPH
        1,90 €
        1,58 € bez DPH
        Na sklade 26 ks
          Georgia Imereti wild tree white tea 2021
          2,40 €
          2 € bez DPH
          2,40 €
          2 € bez DPH
          Na sklade 6 ks
          Produktov na stránku 204060

          Tajomstvo bielych čajov odhalené?

          O bielych čajoch sa žiaľ píše veľké množstvo mystifikujúcich neprávd a výmyslov. Zväčšej časti je to pravdepodobne snaha o marketingovú senzáciu a z menšej možno nevedomosť a túžba po mystične. V tomto smere žiaľ musíme zákazníkov sklamať, nakoľko pestovanie a spracovanie bieleho čaju nie je o nič mystickejšie ako pestovanie a spracovanie Frankovky v Modre.

          Biele čaje sú pôvodne úzko regionálnym typom spracovania, ktoré sa vyvinulo v čínskej provincii Fujian. Známe sú najmä dve oblasti, kde sa robí prevažne biely čaj a to Fuding a Zhenghe. Každá má svoje nuansi spracovania ale vo všeobecnosti sa biele čaje z Fujian na seba podobajú. Väčšinou sa používajú špecifické lokálne kultivary určené na biely čaj (DA HAO, DA BAI, XIAO HAI).  

          Až v priebehu 20. storočia sa tento typ spracovania rozširuje v podstate do všetkých končín čajového sveta. Pestovanie bieleho čaju prebieha štandardne, teda rovnako ako pri iných typoch čaju. Spracovanie prebieha spôsobom, ktorý bol vyššie popísaný. Nezbierajú ho výlučne panny, dievčatá a ženy, nezbiera sa ani nesuší len za splnu mesiaca a čajové záhrady nie sú posvätné.

          Ak nemáte čaje z organických, alebo naturálnych záhrad, tak sú pravidelne chemicky ošetrované ako všetky čajové záhrady v Číne. Z tohto dôvodu Vám ponúkame čaje (nie len biele) o ktorých pôvode vieme čo najviac a ktoré sú testované na prítomnosť rezíduí pesticídov. 

          Účinky bieleho čaju

          Vo všeobecnosti sa dá povedať, že všetky typy čajov majú viac-menej rovnaké účinky. Preto aj o bielych platí to, čo ste si mohli prečítať o zelených čajoch, aj keď je pravda, že práve zelené čaje majú najväčší podiel prospešných polyfenolov. V tradičnej čínskej medicíne sa bielym čajom pripisujú nasledujúce účinky:

          1. Môže znížiť zápal spôsobený reumatoidnou artritídou.
          2. Zmierňuje vylučovanie inzulínu.
          3. Odstraňuje z tela prebytočné teplo a detoxikuje.
          4. Vysoký zdroj vitamínu A môže zabrániť suchým očiam a šeroslepote.
          5. Môže znížiť následky ožiarenia a zabrániť poškodeniu DNA

          Zrenie

          Ako už bolo spomenuté pri bielych čajoch neboli enzýmy tepelne stabilizované, a tak aj napriek vysušeniu lístkov naďalej pomaly prebieha proces oxidácie. Práve vďaka tomuto procesu (aj mnohým iným, ktoré nie sú do detailu preskúmané) sa biele čaje s postupom času menia - zrejú. V Číne sa o bielych čajoch hovorí: "Je to čaj v prvom roku, liek po 3 rokoch a poklad po siedmich rokoch." Nie je možné porozumieť všetkých detailom tejto premeny, ale na úrovni arómy sa zrenie prejavuje v zmene z pôvodných jemných kvetinkových a vegetálnych aróm smerom ku čerstvému ovociu, zrelému ovociu, sušenému ovociu až medu, či včeliemu vosku. Chuť sa stáve postupne hutnejšia výraznejšia. Qi - teda energia čaju (rozumej účinok) sa stáva jemnejšia, kofeín postupne degraduje a tak vyzretý čaj už nie je tak povzbudivý ako čerstvý.

          Ako pripraviť biely čaj?

          Aj čo sa týka prípravy panuje ohľadom bielych čajov množstvo nesprávnych informácií. Často sa stretnete s informáciou, že biele čaje treba zalievať jemnejšou vodou. Opak je však pravdou. Biele čaje sú naozaj svojou povahou skôr jemné. Dôvodom je, že chuť a aróma sa tvorí iba počas procesu vädnutia a žiadne ďalšie zásahy (ktorých cieľom je podporiť chuť a arómu) sa nerobia.

          Práve preto je treba biele čaje zalievať výraznejšou vodou a na dlhší čas, poprípade použiť väčšie množstvo lístkov. V opačnom prípade sa môže stať, že budete popíjať nevýrazný vodový nápoj. My odporúčame použiť teplotu vody okolo 90-95°C. Ak sa Vám stane, že Váš čaj pri tejto príprave nie je dobrý - príčinou môže byť starý, alebo zle skladovaný čaj, alebo veľmi nízka trieda. Preverte si svojho dodávateľa. 

          Sypané biele čaje v našej ponuke

          V našej ponuke nájdete primárne biele sypané čaje z Číny, z provincie Fujian a Yunnan, ale pravidelne túto ponuku rozširujeme o čaje z rôznych zaujímavých končín ako Africka, Gruzínsko, Japonsko alebo Taiwan. V popise nájdete detailné informácie ohľadom zberu, odrody a občas aj priamo fotky z farmy.

          Novinky z nášho blogu

          Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
          Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
          O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
          Čajová cesta na Taiwan
          06.11.2020 Taiwan 2018
          Čajová cesta na Taiwan
          Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
          Čaj na severe Laosu.
          Čaj na severe Laosu.
          Laos nie je obvyklá čajová destinácia. Táto krajina patrí aj v rámci regiónu juhovýchodnej Ázie ku tým chudobnejším. Podľa hrubého domáceho produktu z... čítať celé
          Čaj na severe Thajska a Královský poľnohospodársky projekt.
          Čaj na severe Thajska a Královský poľnohospodársky projekt.
          Prvé miesto kam sme sa vybrali za čajom bola dedinka Doi Ang Khang (Doi znamená hora, a toto slovo sa často objavuje pred názvom horských dedín). Je t... čítať celé
          Prémiové čaje

          Eshop s prémiovými čajmi priamo od farmárov.

          Kontakty
          Máte otázku? Spýtajte sa nás.
          Máte otázku? Spýtajte sa nás.
          (Po-Pia, 10-16 hod.)
          Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk