Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po-Pia 11-19:00, So-Ne 12-20:00
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50,10 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
Gao Shan - vysokohorské čaje
03.05.2023 Taiwan 2023
Gao Shan - vysokohorské čaje
Tentokrát sme navštívili viaceré vysokohorské záhrady s výškou medzi 800 až 1400 m.n.m. Toto prostredie poskytuje špecifické podmienky pre vznik kvali... čítať celé
Prečo sa voláme Literárna čajovňa?
31.01.2023
Prečo sa voláme Literárna čajovňa?
Často sa nás pýtate, prečo sa voláme tak ako sa voláme. Je pravda, že názov môže pôsobiť mätúco a človek si pri ňom nepredstaví obchod s čajom ani fir... čítať celé
Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový? Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla ... čítať celé
Zobraziť všetky články
Novinky na email

Poprosíme vás o súhlas so zasielaním emailov na vašu emailovú adresu:

Kedykoľvek sa môžete sa odhlásiť kliknutím na odkaz v pätičke našich emailov. Viac informácii ohľadom ochrany súkromia nájdete tu.

Používame Mailchimp ako našu marketingovú platformu. Kliknutím vyššie na prihlásenie sa odberu emailov schvaľujete, že vami zadané informácie budú zaznamenané v v Mailchimpe pre potreby spracovania. Viac o ochrane súkromia v Mailchimpe nájdete tu.

  1. Úvod
  2. Biely čaj

Biely čaj

Ak by sme mali biele čaje zaradiť na stupnicu oxidácie medzi zelené a čierne, bolo by to tesne vedľa zelených. Biely čaj sa spracúva najšetrnejším spôsobom a totiž po zbere sa necháva rovnako ako ostatné typy vädnúť. Počas procesu vädnutia sa rozvíjajú delikátne arómy a súčasne prebieha veľmi jemná oxidácia enzýmov v listoch. Následne sa čaj suší. V porovnaní so zeleným čajom tak absentuje krok, v ktorom by sa enzýmy tepelne stabilizovali, aby sa zabránilo ďalšej oxidácii. Čaj preto po vysušení pomaly ďalej oxiduje. Čítať viac.

Cena:
zber
typ čaju
oblasť
kultivar
váha
Zobrazujem 1-10 z 10
    2022 WaShan Yueguangbai
    2 €
    1,67 € bez DPH
    2 €
    1,67 € bez DPH
    Na sklade 16 ks
      WaShan Baimudan 2023
      1,60 €
      1,33 € bez DPH
      1,60 €
      1,33 € bez DPH
      Na sklade 10 ks
        Fuding Baimudan Premium 2023
        2,30 €
        1,92 € bez DPH
        2,30 €
        1,92 € bez DPH
        Na sklade 15 ks
          Fuding Baihao Yinzhen Premium 2023
          4,70 €
          3,92 € bez DPH
          4,70 €
          3,92 € bez DPH
          Na sklade 12 ks
            BaguaShan QiYun mingqian baicha 2023
            3,40 €
            2,83 € bez DPH
            3,40 €
            2,83 € bez DPH
            Na sklade 17 ks
              BaguaShan HongYu mingqian baicha 2023
              3,30 €
              2,75 € bez DPH
              3,30 €
              2,75 € bez DPH
              Na sklade 18 ks
                2022 MingfengShan gushu Bailu
                2,60 €
                2,17 € bez DPH
                2,60 €
                2,17 € bez DPH
                Na sklade 22 ks
                  2017 WaShan Baimudan 'lao baicha'
                  2,10 €
                  1,75 € bez DPH
                  2,10 €
                  1,75 € bez DPH
                  Na sklade 27 ks
                    Jinggu Yabao 2022
                    1,70 €
                    1,42 € bez DPH
                    1,70 €
                    1,42 € bez DPH
                    Nie je na sklade
                      2017 Fuding Gongmei 'lao baicha'
                      1,90 €
                      1,58 € bez DPH
                      1,90 €
                      1,58 € bez DPH
                      Na sklade 22 ks
                      Produktov na stránku 204060

                      Tajomstvo bielych čajov odhalené?

                      O bielych čajoch sa žiaľ píše veľké množstvo mystifikujúcich neprávd a výmyslov. Zväčšej časti je to pravdepodobne snaha o marketingovú senzáciu a z menšej možno nevedomosť a túžba po mystične. V tomto smere žiaľ musíme zákazníkov sklamať, nakoľko pestovanie a spracovanie bieleho čaju nie je o nič mystickejšie ako pestovanie a spracovanie Frankovky v Modre.

                      Biele čaje sú pôvodne úzko regionálnym typom spracovania, ktoré sa vyvinulo v čínskej provincii Fujian. Známe sú najmä dve oblasti, kde sa robí prevažne biely čaj a to Fuding a Zhenghe. Každá má svoje nuansi spracovania ale vo všeobecnosti sa biele čaje z Fujian na seba podobajú. Väčšinou sa používajú špecifické lokálne kultivary určené na biely čaj (DA HAO, DA BAI, XIAO HAI).  

                      Až v priebehu 20. storočia sa tento typ spracovania rozširuje v podstate do všetkých končín čajového sveta. Pestovanie bieleho čaju prebieha štandardne, teda rovnako ako pri iných typoch čaju. Spracovanie prebieha spôsobom, ktorý bol vyššie popísaný. Nezbierajú ho výlučne panny, dievčatá a ženy, nezbiera sa ani nesuší len za splnu mesiaca a čajové záhrady nie sú posvätné.

                      Ak nemáte čaje z organických, alebo naturálnych záhrad, tak sú pravidelne chemicky ošetrované ako všetky čajové záhrady v Číne. Z tohto dôvodu Vám ponúkame čaje (nie len biele) o ktorých pôvode vieme čo najviac a ktoré sú testované na prítomnosť rezíduí pesticídov. 

                      Účinky bieleho čaju

                      Vo všeobecnosti sa dá povedať, že všetky typy čajov majú viac-menej rovnaké účinky. Preto aj o bielych platí to, čo ste si mohli prečítať o zelených čajoch, aj keď je pravda, že práve zelené čaje majú najväčší podiel prospešných polyfenolov. V tradičnej čínskej medicíne sa bielym čajom pripisujú nasledujúce účinky:

                      1. Môže znížiť zápal spôsobený reumatoidnou artritídou.
                      2. Zmierňuje vylučovanie inzulínu.
                      3. Odstraňuje z tela prebytočné teplo a detoxikuje.
                      4. Vysoký zdroj vitamínu A môže zabrániť suchým očiam a šeroslepote.
                      5. Môže znížiť následky ožiarenia a zabrániť poškodeniu DNA

                      Zrenie

                      Ako už bolo spomenuté pri bielych čajoch neboli enzýmy tepelne stabilizované, a tak aj napriek vysušeniu lístkov naďalej pomaly prebieha proces oxidácie. Práve vďaka tomuto procesu (aj mnohým iným, ktoré nie sú do detailu preskúmané) sa biele čaje s postupom času menia - zrejú. V Číne sa o bielych čajoch hovorí: "Je to čaj v prvom roku, liek po 3 rokoch a poklad po siedmich rokoch." Nie je možné porozumieť všetkých detailom tejto premeny, ale na úrovni arómy sa zrenie prejavuje v zmene z pôvodných jemných kvetinkových a vegetálnych aróm smerom ku čerstvému ovociu, zrelému ovociu, sušenému ovociu až medu, či včeliemu vosku. Chuť sa stáve postupne hutnejšia výraznejšia. Qi - teda energia čaju (rozumej účinok) sa stáva jemnejšia, kofeín postupne degraduje a tak vyzretý čaj už nie je tak povzbudivý ako čerstvý.

                      Ako pripraviť biely čaj?

                      Aj čo sa týka prípravy panuje ohľadom bielych čajov množstvo nesprávnych informácií. Často sa stretnete s informáciou, že biele čaje treba zalievať jemnejšou vodou. Opak je však pravdou. Biele čaje sú naozaj svojou povahou skôr jemné. Dôvodom je, že chuť a aróma sa tvorí iba počas procesu vädnutia a žiadne ďalšie zásahy (ktorých cieľom je podporiť chuť a arómu) sa nerobia.

                      Práve preto je treba biele čaje zalievať výraznejšou vodou a na dlhší čas, poprípade použiť väčšie množstvo lístkov. V opačnom prípade sa môže stať, že budete popíjať nevýrazný vodový nápoj. My odporúčame použiť teplotu vody okolo 90-95°C. Ak sa Vám stane, že Váš čaj pri tejto príprave nie je dobrý - príčinou môže byť starý, alebo zle skladovaný čaj, alebo veľmi nízka trieda. Preverte si svojho dodávateľa. 

                      Sypané biele čaje v našej ponuke

                      V našej ponuke nájdete primárne biele sypané čaje z Číny, z provincie Fujian a Yunnan, ale pravidelne túto ponuku rozširujeme o čaje z rôznych zaujímavých končín ako Africka, Gruzínsko, Japonsko alebo Taiwan. V popise nájdete detailné informácie ohľadom zberu, odrody a občas aj priamo fotky z farmy.

                      Ďalšie čítanie

                      Novinky z nášho blogu

                      Gao Shan - vysokohorské čaje
                      03.05.2023 Taiwan 2023
                      Gao Shan - vysokohorské čaje
                      Tentokrát sme navštívili viaceré vysokohorské záhrady s výškou medzi 800 až 1400 m.n.m. Toto prostredie poskytuje špecifické podmienky pre vznik kvali... čítať celé
                      Prečo sa voláme Literárna čajovňa?
                      31.01.2023
                      Prečo sa voláme Literárna čajovňa?
                      Často sa nás pýtate, prečo sa voláme tak ako sa voláme. Je pravda, že názov môže pôsobiť mätúco a človek si pri ňom nepredstaví obchod s čajom ani fir... čítať celé
                      Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
                      Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
                      Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla ... čítať celé
                      Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
                      Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
                      O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé

                      Prémiové čaje

                      Eshop s prémiovými čajmi priamo od farmárov.

                      Kontakty
                      Máte otázku? Spýtajte sa nás.
                      Po-Pia 11-19:00, So-Ne 12-20:00
                      Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk