Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 10-16 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50,10 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
Prečo sa voláme Literárna čajovňa?
31.01.2023
Prečo sa voláme Literárna čajovňa?
Často sa nás pýtate, prečo sa voláme tak ako sa voláme. Je pravda, že názov môže pôsobiť mätúco a človek si pri ňom nepredstaví obchod s čajom ani fir... čítať celé
Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový? Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla ... čítať celé
Viete, ako si vybrať kvalitný čaj? Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
Zobraziť všetky články
Novinky na email

Poprosíme vás o súhlas so zasielaním emailov na vašu emailovú adresu:

Kedykoľvek sa môžete sa odhlásiť kliknutím na odkaz v pätičke našich emailov. Viac informácii ohľadom ochrany súkromia nájdete tu.

Používame Mailchimp ako našu marketingovú platformu. Kliknutím vyššie na prihlásenie sa odberu emailov schvaľujete, že vami zadané informácie budú zaznamenané v v Mailchimpe pre potreby spracovania. Viac o ochrane súkromia v Mailchimpe nájdete tu.

  1. Úvod
  2. Pu'er

Pu'er čaj

Puer je typ čaju ktorý sa asi najviac mystifikuje. A za závojom mystiky sa často ukrýva lacný marketing. V skutočnosti je Puer pomerne jednoduchý až by sa dalo povedať „primitívny“ čaj a práve v tom je jeho najväčšie čaro. Ak máte chuť pozrieť si ku téme purov naše video, nájdete ho tu: https://youtu.be/GvAS2BxZLG4

V Číne sa kategória čajov do ktorej patria Puery označuje ako Hei cha, čo v preklade znaméná čierny čaj. Čierne čaje ako ich poznáme my totiž číňania volajú Hong cha teda červený čaj. Termín Puer sa potom používa iba pre tie Hei cha, ktoré pochádzajú z provincie Junan (kde sa dokonca nachádza mesto s názvom Puer) Ide teda o regionálne označenie podobne ako Champagne alebo Bordeaux pri víne. Čítať viac o čajoch typu Puer.

Cena:
kultivar
oblasť
typ čaju
váha
zber
Zobrazujem 1-14 z 14
  • Akcia
  • Novinka
2018 Wawee shengtai Sheng maocha
3,60 €
3 € bez DPH
3,60 €
3 € bez DPH
Nie je na sklade
  • Novinka
2022 BaiyingShan gushu Sheng
3,10 €
2,58 € bez DPH
3,10 €
2,58 € bez DPH
Na sklade 11 ks
  • Novinka
2022 Huangcaoba gushu Sheng
5,30 €
4,42 € bez DPH
5,30 €
4,42 € bez DPH
Na sklade 11 ks
  • Novinka
2022 DaxueShan yesheng gushu Sheng
3,30 €
2,75 € bez DPH
3,30 €
2,75 € bez DPH
Na sklade 22 ks
    2018 WokanShan loose Shu
    1,70 €
    1,42 € bez DPH
    1,70 €
    1,42 € bez DPH
    Na sklade 7 ks
      2018 WokanShan GongtingJinhao loose Shu
      1,90 €
      1,58 € bez DPH
      1,90 €
      1,58 € bez DPH
      Na sklade 5 ks
        Jinggu Yabao 2022
        1,70 €
        1,42 € bez DPH
        1,70 €
        1,42 € bez DPH
        Nie je na sklade
          2014 Bingdao gushu Sheng
          3,30 €
          2,75 € bez DPH
          3,30 €
          2,75 € bez DPH
          Na sklade 17 ks
            2018 WokanShan Jiaji tuocha Shu
            1,90 €
            1,58 € bez DPH
            1,90 €
            1,58 € bez DPH
            Na sklade 9 ks
              2018 WokanShan GongtingJinhao Shu
              2 €
              1,67 € bez DPH
              2 €
              1,67 € bez DPH
              Na sklade 7 ks
                2020 Anhua Fuzhuan heicha
                2,80 €
                2,33 € bez DPH
                2,80 €
                2,33 € bez DPH
                Na sklade 14 ks
                  2021 Matai gushu Sheng
                  3,30 €
                  2,75 € bez DPH
                  3,30 €
                  2,75 € bez DPH
                  Na sklade 21 ks
                    2021 MingfengShan gushu Sheng
                    3,10 €
                    2,58 € bez DPH
                    3,10 €
                    2,58 € bez DPH
                    Na sklade 21 ks
                      1988 CNNP Red Mark wild tree Shu
                      5,80 €
                      4,83 € bez DPH
                      5,80 €
                      4,83 € bez DPH
                      Nie je na sklade
                      Produktov na stránku 204060

                      Svetlý alebo tmavý (malý exkurz do sveta puerov)

                      Ak vstúpite do lepšieho čajového obchodu a vypýtate si puer, tak prvá otázka, ktorú od predajcu na oplátku dostanete bude“ Svetlý alebo tmavý?“ poprípade „Sheng alebo Shu?“ Puer sa totiž delí na tieto dva typy (v angličtine Raw a Ripe). Kým u nás je známejšia tmavá verzia Pueru, čajový svet sa zameriava prevažne na svetlý typ a rovnako aj naša ponuka. Prečo?

                      Svetlý typ čajov Puer

                      Svetlý typ, alebo Puer Sheng je pôvodná verzia pueru, ktorej tradícia siaha prinajmešom stovky (ak nie tisíce) rokov dozadu. Jeho spracovanie je jednoduché, podobné zelenému čaju, avšak pri Pueroch sa nahrievanie na woku robí omnoho kratšie ako pri zelenom čaji a aj rolovanie je jemnejšie. Výsledkom sú menej intenzívne svieže arómy v čerstvo spracovanom čaji avšak veľký potenciál na zrenie. V lístkoch totiž ostávajú aktívne enzými, ktoré vo vlhkom prostredí (v juhovýchodnej Azii, kde sa tento čaj spracúva a archivuje je vysoká vlhkosť vzduchu) pomaly ďalej oxidujú. Okrem oxidácie sa do procesu pridáva aj činnosť mikroorganizmov a baktérií a teda proces fermentácie. Takto začína čaj po spracovaní pomaly zrieť. Po naozaj dlhom zrení (20-30 rokov) sa farba mení až na úplne čiernu a v chuťovom profile začínajú dominovať zemité a drevité tóny.  A so zrením sa mení aj cena, smerom nahor.

                      Tmavý typ čajov Puer

                      Tmavý typ, alebo Puer Shu je naopak pomerne nedávny vynález. Jeho začiatky sa dajú vystopovať do konca 60tych a začiatku 70tych rokov v čajovej továrni Menghai. Základom jeho spracovania je tzv. Wet pilling, alebo mokrá kopa. Lístky sa v pomerne veľkom objeme (minimálne niekoľko stoviek kíl) nahrnú nakopu, polejú sa vodou aby vlhkosť stúpla až na 70% a následne sa zakryjú plachtami. Spontánne sa spustí proces podobný pri kompostovaní, totiž vďaka činnosti mikroorganizmov a baktérií začne v strede kopy stúpať teplota a materiál sa premieňa. Po 30-70 dňoch vzniká to čo poznáme ako tmavý puer. Tento typ je väčšinou lacnejší, pretože sa naň nepoužíva ten najlepší materiál a aj potenciál na zrenie je pomerne obmedzený. Na druhej strane treba povedať že nie je shu ako shu. Jednak v použitom materiály môžu byť veľké rozdiely a tiež samotný proces vyžaduje zručnosť, skúsenosti a najmä aktívnu pozornosť. Ak sa zanedbá, vznikajú v lepšom pripade pachute, v horšom sa objavujú plesne, ktoré sú zdraviu škodlivé. Kvalitný shu by mal tak ako dobrý kompost príjemne voňať.

                      Terminológia s ktorou sa môžete stretnúť

                      Ku svetu puerov sa viaže aj špecifická terminológia. Tá môže začínajúceho milovníka čaju miasť, pre odborníkov je zas často témou na polemiky ohľadom ich správneho používania. Nižšie si môžete pozrieť pár najznámejších pojmov viažucich sa k puerom.

                      GuShu - doslová znamená starobylé stromy. Nejde však o technický termín, kde by bolo presne definované ako starý musí byť strom aby sa považoval za starobylí. Niekto zastáva názor, že termín by sa mal používať iba pre stromy staré okolo 1000 rokov. Všeobecnejšie je konsenzus, že stromy by mali mať niekoľko 100 rokov. My sme sa pri naších cestách stretli s voľnejším používaním, teda na stromy už okolo 100 rokov a tak na naších stránkach používame termín v tomto význame. Dôležité je, že takéto stromy nerastú na spôsob konvenčnej terasovitej záhrady TaiDiCha a nie su zastrihované do nízkej kríškovej podoby. Záhrada sa skôr podobá ovocnému sadu s veľkými stromami rastúcimi vo väčších rozostupoch. Vysoký vek ovplyvňuje aj chuť čaju, ktorý sa z nich spracuje. 

                      Yesheng - tento termín sa používa pre divo alebo voľne rastúce čajovníky. Takéto stromy sú voľne zasadené v krajine obkolesené divokou vegetáciou. 

                      QiaoMu - tento termín znamená vyské stromy, pričom kritériom je rozoznateľnosť kmeňa (na rozdiel od kríčkov). Tento termín sa mierne prelína s termínom Gushu, pričom ten hovorí skôr o veku a tento skôr o vzraste. V praxi však idú v Junane tieto dve vlastnosti ruka v ruke.  Ako aj pri prvých dvoch termínoch aj tento sa regionálne môže používať v rôznych významoch. Niekde sa QiaoMu používa v podobnom význame ako Yesheng, teda, že ide o strom voľne rastúci v prírode obkolesený divokou vegetáciou. 

                      Laoshu - doslova starý strom. Tento termín sa v hovorovej reči používa skôr zriedkavo, resp. je oveľa menej frekventovaný ako termín Gushu alebo Yesheng. Označuje staršie čajovníky, u nás ho používame ak je vek okolo 50-70 rokov. 

                      DaYe - doslova veľké listy. Týmto termínom sa označuje veľkolistá odroda, botanicky je to poddruh camelia sinensis assamica. Tento typ čajovníka okrem toho, že sa vyznačuje veľkými listami a silnejšou povzbudivosťou má sklon rásť ako vysoký strom. Veľmi často sa používa na pueri a môžete sa stretnúť s názorom, že puer by mal byť len z tejto odrody. Prevdou však je, že v Junane sa puery vyrábajú z rôznych odrôd.

                      O kvalite a účinkoch puerov

                      Kým účinky budú opäť v prinícpe podobné ako pri zelených čajoch, pri pueroch si treba povedať viac o kvalite. Tá totiž v najväčšej miere ovplyvňuje či Vám čaj priniesie pozitívne zdravotné účinky alebo nebodaj bude zdraviu škodlivý.

                      Ako sme spomenuli vyššie Puery sú pomerne jednoduché, archaické vidiecke čaje. To je dôvod prečo sa stretávajú so stále väčšou popularitou. Kto by v dnešnom svete plnom technológií a industriálnej produkcie potravín nechcel produkt, ktorý rastie voľne sám v lese, je šetrne ručne zbieraný a šetrne ručne spracovaný? Presne toto puer ponúka, ale nie každý.

                      Čím viac stúpa dopyt, tým viac stúpa cena. A ponuka sa dopĺňa o čaje, ktoré majú bližšie k industriálnej produkcii než divokej prírode.

                      Presuňme sa teraz na chvíľu k téme účinkov. Tu je puer výnimočný z dvoch hladísk. Prvým je proces fermentácie, ktorý jedinečným spôsobom mení štruktúru a zloženie látok obsiahnutých v listoch. Druhým je fakt, že odordy čajovníka, z ktorých sa puer tradične vyrába sa nepestujú na intenzívnych čajových farmách zastrihávané do tvaru kríčkov.

                      Čajovníky rastú ako stromy do výšky a majú okolo seba dostatok priestoru, podobne ako v naších starých ovocných sadoch. Spolu s tým im rastú aj hlboké korene a pomedzi nich rastie rôzna vegetácia. Kým korene čerpajú omnoho viac minerálov a ďalších látok, než je to pri kríčkových čajovníkoch, okolitá vegetácia odčerpáva dusík a spomaluje rast listov čajovníka.

                      Vďaka tomu sa väčšie množstvo látok z pôdy dostáva do listov. Preto sú puery aj napriek svojej jednoduchosti tak atraktívne, bohaté a od dediny k dedine odlišné (pri víne sa táto lokálna špecifickosť označuje ako terroir).

                      Z takýchto zdrojov však pochádza úplné minimum čajov, ktoré sa v európe predávajú. Väčšina je žiaľ pestovaná na klasických plantážach, kde sa používajú všetky moderné výdbitky ako hnojivá a pesticídy. Ak teda chcete kvalitný puer a s ním aj kvalitné zdravotné účinky, ktoré v takom prípade prevyšujú aj bežné zelené čaje, preverte si svojho obchodníka a pýtajte sa odkiaľ čaj pochádza a ako bol pestovaný. My Vám všetky tieto informácie zverejňujeme rovno na eshope.

                      Ako pripraviť Puer čaj?

                      Čo sa týka prípravy puerov, tu treba rozhodne spomenúť viacnálevovú prípravu na ktorú sa tieto čaje veľmi hodia. Sú totiž veľmi výdatné a znesú naozaj veľké množstvo nálevov. Rovnako ako každý iný typ čaju sa však aj puer sa dá pripraviť na jeden nálev 2g do šálky a 100°C voda. My Však odporúčame skúste ho aj tak zaliať ešte raz.

                      Odporúčaná príprava: použijeme menšiu nádobu, ideálne do 1dcl na sólové pitie čaju, do 1,5 dcl pre dve tri osoby. Čaju dáme také množstvo aby po napučení lístkov vypnili nádobu až povrch. Zalievame kratučké nálevy (iba zaliať a hneď zliať) 100°C vodou (áno aj pri čerstvých svetlych pueroch).

                      Puer čaje v našej ponuke

                      V našej ponuke nájdete slušnú ponuku svetých aj tmavých puerov. Medzi svetlými nájdete čerstvé čaje zo starých stromov a horských záhrad v prírodnom prostredí južného Junanu, ale tiež archívne čaje pochádzajúce z väčšinou zo skladov na Taiwanu (kde ich vyhľadáva náš Taiwanský kolega Viktor – pozri náš tím)alebo v čínskej provincii Hunan.  Čo sa týka tmavých puerov v ponuke nájdete veľmi dobré puery z malej súkromnej záhrady vedenej v organickom režime na hranici z Burmou, a tiež archívne kúsky z Taiwanu. Ponuka je doplnená aj o Heicha z iných regiónov Číny, ktoré sa neoznačujú názvom Puer. Medzi najznámejšie patria Tian Jian, Fu Zhuan, Liu Bao, Liu An...

                      Ďalšie čítanie

                      Novinky z nášho blogu

                      Prečo sa voláme Literárna čajovňa?
                      31.01.2023
                      Prečo sa voláme Literárna čajovňa?
                      Často sa nás pýtate, prečo sa voláme tak ako sa voláme. Je pravda, že názov môže pôsobiť mätúco a človek si pri ňom nepredstaví obchod s čajom ani fir... čítať celé
                      Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
                      Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
                      Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla ... čítať celé
                      Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
                      Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
                      O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
                      Čajová cesta na Taiwan
                      06.11.2020 Taiwan 2018
                      Čajová cesta na Taiwan
                      Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
                      Prémiové čaje

                      Eshop s prémiovými čajmi priamo od farmárov.

                      Kontakty
                      Máte otázku? Spýtajte sa nás.
                      Máte otázku? Spýtajte sa nás.
                      (Po-Pia, 10-16 hod.)
                      Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk