


- Úvod
- India a Nepál
- Nepál
Nepálsky čaj
Nepálske čaje boli dlho v tieni slávneho brata: Darjeelingu, ktorý definoval štandardy ku ktorým sa nepálsky producenti vzťahovali. Táto situácia sa v poslednom desaťročí pomaly mení a Nepalsky čaj hľadá vďaká novým plantážam a mladým manažérom nové inšpirácie, ale aj vlastnú autentickú cestu.
Dnes nájdeme mnoho čajov, ktorých spracovanie bolo inšpirované čínskymi alebo taiwanskými postupmi a nájdeme aj mnoho čajov, ktoré sú výsledkom porušenia zabehnutých postupov a experimentovania. Čítať viac.
Nepál a čaje
V Nepále sa čaj pestuje najmä v dvoch provinciách a to Ilam a Kanyam. Obe tieto provincie priamo susedia s Darjeelingom a tak v podstate delí iba politická hranica, kým terroir je veľmi podobný, ak nie rovnaký.
V Nepále sa čaj začal pestovať približne len o 10 rokov neskôr než v Indii, avšak kým India bola perlou Britského koloniálneho panstva a tak každé odvetvie budované v Indii vrátane čajového, malo prístup na veľký trh a rýchlo sa rozvýjalo, Nepál si udržal nezávislosť za cenu prísnej izolácie a s tým súvisiacej stagnácie.
Rozdielny vývoj sa však prejavil aj v inom modely čajových plantáží. Kým v indickom Darjeelingu funguje dodnes model vychádzajúci z koloniálnej štruktúry spoločnosti, kde jednotlivé čajové plantáže sú obrovské farmy s rozlohou 500-1500ha, vlastnené bohatými rodinami alebo korporáciami, na ktorých miestny obyvatelia pracujú ako nádenný robotníci – zberači, v Nepále čaj pestujú väčšinou slobodný roľníci na svojích vlastných pozemkoch, a úrodu v podobe čerstvo zozbieraných lístkov predávaju do miestnych čajových továrničiek, kde sa čaj následne spracuje.
Čaje v Indii tak otvárajú otázku férového prerozdelenia príjmov z predaja čaju, ktorý má na trhu vysokú cenu. Čaje v Nepále zas otvárajú otázku férového nákupu čaju od lokálnych producentov.
Nepálske čaje v našej ponuke
V naš ponuke nájdete čaje z niekoľkých malých čajových tovární, kde často a radi experimentujú. Nájdete tak klasické prvé, druhé a tretie zbery, ale občas aj experimentálne čaje, alebo čaje spracované na čínsky alebo taiwanský spôsob.