Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 10-16 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50,10 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
Viete, ako si vybrať kvalitný čaj? Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
Čajová cesta na Taiwan
06.11.2020 Taiwan 2018
Čajová cesta na Taiwan
Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
Čaj na severe Laosu. Čaj na severe Laosu.
Laos nie je obvyklá čajová destinácia. Táto krajina patrí aj v rámci regiónu juhovýchodnej Ázie ku tým chudobnejším. Podľa hrubého domáceho produktu z... čítať celé
Zobraziť všetky články
Novinky na email

Poprosíme vás o súhlas so zasielaním emailov na vašu emailovú adresu:

Kedykoľvek sa môžete sa odhlásiť kliknutím na odkaz v pätičke našich emailov. Viac informácii ohľadom ochrany súkromia nájdete tu.

Používame Mailchimp ako našu marketingovú platformu. Kliknutím vyššie na prihlásenie sa odberu emailov schvaľujete, že vami zadané informácie budú zaznamenané v v Mailchimpe pre potreby spracovania. Viac o ochrane súkromia v Mailchimpe nájdete tu.

  1. Úvod
  2. Japonsko

Japonský čaj

Japonsko je jednou z prvých krajín, kam sa z Číny rozšírilo pestovanie čaju (spolu s Kóreou). Čaj sa sem dostáva spolu so Zenovým budhizmom a oba tieto pôvodne čínske vplyvy sa v Japonsku udomácnili a stali sa silným elementom formujúcim japonskú kultúru a jedinečnosť. V populárnej kultúre sa dnes Zen spája predovšetkým s Japonskom, avšak táto filozofia pochádza z Číny, kde sa označuje ako Chan (Čchan). Rovnako aj najtypickejší japonský čaj Matcha má svoje korene v stredovekej Číne. Čítať viac o japonských čajoch.

Cena:
kultivar
oblasť
typ čaju
váha
zber
Zobrazujem 1-15 z 15
    Tamacha Yabukita Ureshino 2021 50g
    10,30 €
    8,58 € bez DPH
    10,30 €
    8,58 € bez DPH
    Nie je na sklade
      Gyokuro Yabukita Uji 'Matsu no Midori' 2021 50g
      20,10 €
      16,75 € bez DPH
      20,10 €
      16,75 € bez DPH
      Na sklade 4 ks
      ks
        Sencha Yabukita Kagoshima 'Hatsu Midori' 2021 50g
        8,80 €
        7,33 € bez DPH
        8,80 €
        7,33 € bez DPH
        Na sklade 8 ks
        ks
          Kyōbancha Hōjicha Ujitawara 2021 100g
          12 €
          10 € bez DPH
          12 €
          10 € bez DPH
          Nie je na sklade
            Bancha Asanoka Satsumasendai 2021
            12,10 €
            10,08 € bez DPH
            12,10 €
            10,08 € bez DPH
            Na sklade 2 ks
              Gyokuro Saemidori Shibushi 2021 50g
              18,30 €
              15,25 € bez DPH
              18,30 €
              15,25 € bez DPH
              Na sklade 5 ks
              ks
                Kukicha Nunozawa Ryōgouchi 2021 100g
                17,90 €
                14,92 € bez DPH
                17,90 €
                14,92 € bez DPH
                Na sklade 8 ks
                ks
                  Matcha Asahi Uji  'Miyako no mukashi' High Grade (M-1) 40g
                  66 €
                  55 € bez DPH
                  66 €
                  55 € bez DPH
                  Na sklade 2 ks
                  ks
                    Matcha Asahi Uji  'Miyako no shiro' (M-3) 40g
                    43,50 €
                    36,25 € bez DPH
                    43,50 €
                    36,25 € bez DPH
                    Na sklade 2 ks
                    ks
                      Matcha Asahi Uji  'Miyako no shiro' High Grade (M-2) 40g
                      53 €
                      44,17 € bez DPH
                      53 €
                      44,17 € bez DPH
                      Na sklade 2 ks
                      ks
                        Matcha Uji 'Hatsumukashi' (M-4) 40g
                        33 €
                        27,50 € bez DPH
                        33 €
                        27,50 € bez DPH
                        Na sklade 3 ks
                        ks
                          Genmaicha Uji 2021 100g
                          14,60 €
                          12,17 € bez DPH
                          14,60 €
                          12,17 € bez DPH
                          Na sklade 4 ks
                          ks
                            Matcha Yabukita Kirishima 'Midori' Organic 40g
                            25,60 €
                            21,33 € bez DPH
                            25,60 €
                            21,33 € bez DPH
                            Na sklade 6 ks
                            ks
                              Matcha Uji  'Ikuyu no tomo' (M-7) 100g
                              29 €
                              24,17 € bez DPH
                              29 €
                              24,17 € bez DPH
                              Na sklade 10 ks
                              ks
                                Matcha Samidori Ujitawara 'Ayanomori' (M-5) 40g
                                25,60 €
                                21,33 € bez DPH
                                25,60 €
                                21,33 € bez DPH
                                Na sklade 5 ks
                                ks
                                Produktov na stránku 204060

                                História japonských čajov

                                V 8. storočí, keď sa čaj dostal do Japonska sa v Číne čaj pripravoval z lisovaných “koláčov” a “tehličiek”, ktoré sa na špeciálnom ručnom mlynčeku namleli a následne našľahali metličkou. Táto príprava sa dostáva aj do Japonska, kde je čaj postupne etablovaný ako obľúbený nápoj aristokratov. V aristokratických kruhoch sa príprava postupne ritualizuje a formalizuje a tak vzniká Japonský čajový obrad (Sadó) ako ho poznáme dnes.

                                V Číne sa medzičasom od pôvodnej formy prípravy upustilo a tak dnes celý svet pozná práškový čaj Matchu ako niečo výsostne japonské. Počas obdobia Edo (1603-1868) sa do Japonska dostáva nová forma prípravy čaju z Číny a to zalievanie sypaného čaju. Pôvodne sa v Japonsku používal čínsky spôsob spracovania, a to deenzimácia nahriatím na woku. Až v 18. storočí sa v Kyote vyvinula forma deenzimácie naparovaním a tak vzníká unikátny japonský čaj Sencha (doslova varený čaj) a 100 rokov po ňom aj Gyokuro (doslova nefritová rosa). V niektorých južných oblastiach, teda najmä na ostrove Kyusu sa však dodnes uchovala aj pôvodná “čínska” forma výroby zeleného čaju, s ktorou sa dá stretnúť pod názvom Kamairicha (doslova - čaj pečený na panvici). 

                                V rámci dejín japonského čaju stojí za to spomenúť dve významné postavy (spomedzi množstva ďalších). Prvým je zenový mních Eisai, ktorý v roku 1211 napísal prvú významnú knihu o čaji Kissa Yōjōki (喫茶養生記, Pitie čaju predlžuje život), ktorá sa venovala zdravotným účinkom čaju a jej vznik mal za následok rozšírenie pitia čaju medzi japonskou aristokraciou.

                                Druhým je opäť zenový mních Sen no Rikyú, ktorý vniesol do kultúry pitia čaju filozofiu wabicha. Za jeho života bolo typické, že pitie čaju sa spájalo s luxusným životom šľachty, používalo sa drahé a prezdobené čajové náradie, pitie čaju bolo spojené s opulentnými hostinami. Sen no Rikyu ako poradca najmocnejších šogúnov svojej doby prináša ideu jednoduchosti a naturality, vidieckeho štýlu, v ktorom postavil svoju prvú čajovú chýš.   

                                Tento štýl dodnes formuje japonský pohľad a prístup nie len k čaju.

                                Druhy Japonských čajov

                                V Japonsku dnes existujú dve dominantné oblasti pestovania čaju, a to Shizuoka na ostrove Honšú a Kagoshima na ostrove Kjúšú. Okrem týchto dvoch však existuje množstvo ďalších menších oblastí. 80% týchto plantáží pokrýva kultivar Yabukita, ktorý má výborné chuťové vlastnosti a súčasne je odolný a farmárom prináša dobré výnosy. Zvyšných 20% tvoria 10-ky ďalších menej známych kultivarov. V našom eshope sa snažíme poskytnúť čo najširšiu paletu toho, s čím sa dá v Japonsku stretnúť. Čo u nás nájdete?

                                Matcha

                                Je práškový zelený čaj, ktorý sa používa pri čajových ceremóniách. Na Matchu sa používajú špecifické kultivary, ktoré sa pred zberom zatieňujú (kvôli zvýšeniu obsahu konkrétnych látok) a z nich sa spracúva sypaný čaj Tencha. Tencha sa následne postupne podľa potreby melie na kamenných mlynoch na jemný prach Matchu. Nakoľko v prípade Matche nepijete iba výluh ale celý obsah lístku, efekt tohto čaju je omnoho výraznejší ako pri bežných zelených čajoch. Ak si chcete pozrieť niečo viac o zdravotných účinkoch pozrite si sekciu zelené čaje.

                                Gyokuro

                                Gyokuro alebo Nefritová rosa patrí medzi najvyššie triedy japonských čajov. Rovnako ako pri Matchi sa kríčky pred zberom zatieňujú na dobu 2-3 týždňov, aby sa zvýšil obsah aminokyselín a chlorofylu, čím sa dosahuje špecifická chuť aj špecifický účinok. Vo všeobecnosti sa dá o Gyokurách povedať, že majú plnšiu sladkú chuť, viac “umami”, menej trpkých a horkých chutí.

                                Sencha

                                Sencha je najrozšírenejší typ čaju v Japonsku. Väčšina produkcie je zameraná práve na výrobu Senche. Podobne ako na Matchu a Gyokuro sa na Senchu používajú iba lístky z prvého zberu (Ichibancha), ktorý prebieha od konca apríla do približne polovice mája. Na rozdiel od vyššie spomenutých sa však kríky pred zberom nezatieňujú, alebo vo výnimočných prípadoch len na pár dní.

                                Tamaryokucha

                                Tamaryokucha je čaj charakteristický pre ostrov Kyusu. Doslovný preklad znamená čaj so zatočeným lístkom, čo Vám dá zmysel len čo sa na lístky Tamaryokuche zahladíte. Niektoré Tamaryokuche sa rovnako ako Tencha, Gyokuro a Sencha naparujú. Tieto sa označujú pojmom Mushisei. Väčšinou sa však podobne ako čínske zelené čaje stabilizujú zahriatím kontaktným teplom, teda na woku a tie sa označujú ako Kamairicha.

                                Bancha

                                Bancha je čaj veľmi podobný Senchi, jediný rozdiel je v zbere, nepoužíva sa prvý zber ale druhý zber (Nibancha), ktorý prebieha asi dva týždne po prvom zbere, teda niekedy v priebehu až ku koncu Mája. Bancha obsahuje menej aróm, aj menej účinných látok a zvykne sa používať ako čaj na bežné pitie, napríklad po jedle.

                                Kukicha

                                Kukicha je v preklade stonkový čaj. Ide o materiál, ktorý ostáva po pretriedení zberu a vyselektovaní prvotriednych lístkov na Senchu, Kabusé alebo Gyokuro. Zvyšný materiál môže a nemusí stále obsahovať určité percento lístkov a zvyšok tvoria drobné čerstvé stonky. Tento typ čaju má jemnejšiu chuť a obsahuje menej kofeínu a iných účinných látok a tak vie byť rovnako ako Bancha príjemným čajom na bežné popíjanie. Kukicha sa zvykne aj nasucho opražiť čím vzniká Hojicha, ktorá má v zásade rovnaké účinky, len chuťový profil je pražený, hrejivý.

                                Genmaicha

                                Genmaicha je zmes zeleného čaju a praženej ryže.

                                 

                                Video z našej ochutnávky čerstvých japoncov nájdete tu: https://youtu.be/BVTHNg9Lev0

                                Novinky z nášho blogu

                                Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
                                Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
                                O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
                                Čajová cesta na Taiwan
                                06.11.2020 Taiwan 2018
                                Čajová cesta na Taiwan
                                Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
                                Čaj na severe Laosu.
                                Čaj na severe Laosu.
                                Laos nie je obvyklá čajová destinácia. Táto krajina patrí aj v rámci regiónu juhovýchodnej Ázie ku tým chudobnejším. Podľa hrubého domáceho produktu z... čítať celé
                                Čaj na severe Thajska a Královský poľnohospodársky projekt.
                                Čaj na severe Thajska a Královský poľnohospodársky projekt.
                                Prvé miesto kam sme sa vybrali za čajom bola dedinka Doi Ang Khang (Doi znamená hora, a toto slovo sa často objavuje pred názvom horských dedín). Je t... čítať celé
                                Prémiové čaje

                                Eshop s prémiovými čajmi priamo od farmárov.

                                Kontakty
                                Máte otázku? Spýtajte sa nás.
                                Máte otázku? Spýtajte sa nás.
                                (Po-Pia, 10-16 hod.)
                                Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk