


Sencha
Sencha je najrozšírenejší typ čaju v Japonsku. Väčšina produkcie je zameraná práve na výrobu Senche. Podobne ako na Matchu a Gyokuro sa na Senchu používajú iba lístky z prvého zberu (Ichibancha), ktorý prebieha od konca apríla do približne polovice mája. Na rozdiel od vyššie spomenutých sa však kríky pred zberom nezatieňujú, alebo vo výnimočných prípadoch len na pár dní. Čítať viac o čajoch Sencha.
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
Účinky
Účinky čaju Sencha sú podobné účinkom zelených čajov, ak si chcete prečítať viac, pozrite si kategóriu zelené čaje. Čo sa týka špecifických účinkov čaju Sencha, ale aj japonských čajov vo všeobecnosti veľmi zaujímavý je pomer kofeínu a l-theanínu. Tento pomer je veľmi harmonický, čo v praxi spôsobuje, že japonské čaje prinášajú vyvážené povzbudenie.
Kým kofeín stimuluje skôr srdcovo-cievny systém (nie len), l-teanín povzbudzuje skôr nervovú sústavu. Vyváženosť oboch týchto zložiek vytvára sústredený ale súčasne ukludnený stav, v ktorom sa dajú podávať veľmi dobré výsledky v oblasti duševnej práce. Japonské čaje môžu mať až jemne euforizujúce účinky a sú veľmi dobrým stimulantom pre kreatívnu činnosť.
Ako pripraviť sypaný sencha čaj?
Čaje typu Sencha sú vhodné na bežné pravidelné pitie. Veľmi dobre sa dajú pripraviť na jednej nálev. Odporúčame použiť asi 3g čaju na 2,5 dcl vody o teplote 70°C a zaliať na 3-4 minúty. Sencha sa však veľmi hodí aj na viacnálevovú prípravu. Odporúčame použiť 5g čaju na 1,5 dcl vody o teplote 65-75°C a zalievať jednotlivé nálevy na 40 sekúnd, 20 sekund, 1 minúta, 1,5 minuty.
Video z našej degustácie tohto typu čajov nájdete tu
Zelené čaje sencha v našej ponuke
V našej ponuke nájdete vždy viac rôznych sypaných typov čaju Sencha v prémiovej kvalite. Snažíme sa o kompaktnú ponuku, v ktorej by ste našli aj dostupnejšie aj špičkové modely, pričom našou snahou je dosiahnuť vždy čo najlepší pomer kvality a ceny. Nájdete u nás čaje z rôznych lokalít, najmä Kagoshima a Shizuoka, ale tiež z rôznych viac alebo menej známych kultivarov.