


Gyokuro
Gyokuro alebo Nefritová rosa patrí medzi najvyššie triedy japonských čajov. Rovnako ako pri Matchi sa kríčku pred zberom zatieňujú na dobu 2-3 týždňov, aby sa zvýšil obsah aminokyselín a chlórofilu, čím sa dosahuje špecifická chuť aj špecifický účinok. Vo všeobecnosti sa dá o Gyokurách povedať, že majú plnšiu sladkú chuť, viac “umami”, menej trpkých a horkých chutí. Čítať viac o čajoch typu Gyokuro.
- Novinka
Príprava čajov typu Gyokuro
Gyokuro považujeme za typ sviatočného čaju. Je výnimočný svojim pestovaním aj spracovaním, a tak si zaslúži aj výnimočnú prípravu, ktorá nechá najlepšie vyniknúť jeho silné stránky.
Pri bežnejšej príprave odporúčame použiť asi 5g čaju na 1,5dcl vody o teplote 70°C. Jednotlivé nálevy by mali dĺžku asi 1minúta, 0,5 minúty, 1,5 minúty.
Ak máte čas a nejakú dobrú triedu Gyokura odporúčame tradičnejšiu prípravu 5g čaju na 1dcl vody o teplote okolo 40-50°C a nálevy s dĺžkou 5 minút. Pri prvom pochopíte prečo sa tento čaj volá Nefritová rosa. Druhý nálev už sa prvému nevyrovná, ale stojí ešte za vyskúšanie.
Japonské čaje Gyokuro v našej ponuke
V našej ponuke nájdete rôzne typy sypaných čajov Gyokuro. Tie najslávnejšie a zároveň najdrahšie pochádzajú z prefektury Uji, z okolia mesta Kyoto. Nájdete ale u nás aj výborné Gyokurá z Kagoshimi a príležitostne zo Shizuoky.