Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 10-16 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50,10 € a máte dopravu ZADARMO
  • Štítky blogu
Blog
Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový? Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla ... čítať celé
Viete, ako si vybrať kvalitný čaj? Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
Čajová cesta na Taiwan
06.11.2020 Taiwan 2018
Čajová cesta na Taiwan
Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
Zobraziť všetky články
Novinky na email

Poprosíme vás o súhlas so zasielaním emailov na vašu emailovú adresu:

Kedykoľvek sa môžete sa odhlásiť kliknutím na odkaz v pätičke našich emailov. Viac informácii ohľadom ochrany súkromia nájdete tu.

Používame Mailchimp ako našu marketingovú platformu. Kliknutím vyššie na prihlásenie sa odberu emailov schvaľujete, že vami zadané informácie budú zaznamenané v v Mailchimpe pre potreby spracovania. Viac o ochrane súkromia v Mailchimpe nájdete tu.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Informácie o čajoch
  4. Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?

Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?

O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný čaj alebo nie. Takýmto článkom chce navodiť dojem, že áno. Veď inak by si predsa nedovolil o kvalite písať. Internet ale znesie všetko.

Pozitívne je, že väčšina týchto článkov je pravdivých, teda už len stačí sa ich držať. V tomto článku Vám preto ponúkame jednoduchý návod v pár bodoch ako si preveriť svoj eshop, svoj čaj a k tomu ešte niečo navyše.

Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?

Ako si preveriť svojho čajového dodávateľa?

Na ktoré vlastnosti čaju by ste sa mali zamerať, keď sa rozhodnete preveriť si svojho čajového dodávateľa?

Čerstvosť

Čerstvosť je jedna z prvých vlastností o ktorej sa dozviete, že kvalitný čaj musí spĺňať. Pri niektorých čajoch je to síce tak, pri iných však nie. Čerstvosť je žiadúca najmä pri zelených čajoch, svetlých himalájskych čajoch (first flush) alebo svetlých oolongoch. Naproti tomu silnejšie oxidované čaje ako tmavšie oolongy, pečené oolongy, čierne čaje vydržia, ak sú správne skladované, vo veľmi dobrej kvalite aj niekoľko rokov.

No a potom sú tu ešte archívne čaje, ktoré sa s vekom menia. Nedá sa povedať že vždy a za každých okolností k lepšiemu, archivácia je na jednej strane umenie a na druhej strane riskantné podujatie. Je ale dobré vedieť, že biele čaje, puery ale aj oolongy a čierne čaje môžu mať niekedy aj starší ročník, poprípade označenie, že ide o archívny čaj.

Čo si teda treba u obchodníka všímať je informácia o dátume zberu.

Ak daný obchod tieto dátumy na väčšine čajov uvádza, je to vždy dobré znamenie. V ideálnom prípade by mal byť uvedený rok aj mesiac (Presný deň neuvádzame ani my, aj keď pri mnohých čajoch tento údaj vieme. Pár dní hore dole čerstvosť neovplyvní. Pri niektorých čajoch, a to hlavne archívnych však už nevieme zistiť ani presný mesiac.)

Základnou nevyhnutnosťou by malo byť uvádzanie roku zberu.

Neuvádzanie tohto údaju znamená v lepšom prípade lenivosť predajcu, v horšom prípade Vám predáva čaje z veľkoskladu o ktorých sám nič netuší a v tom najhoršom to zámerne zamlčiava.

Sezónnosť

S témou čerstvosti súvisí aj téma sezónnosti. Čaje sa zbierajú niekoľko krát ročne, a tak sú k dispozícii pravideľné sezónne čerstvé špeciality z rôznych kútov sveta. Ako často ich Váš predajca ponúka? Vozí viac krát ročne čerstvé čaje, alebo má plný sklad čajov, ktoré boli už dávno zozbierané a pomaly stárnu?

Pôvod čaju

Pôvod čaju je ďalšia informácia, ktorej prítomnosť alebo neprítomnsoť nám čo to povie o obchodníkovi. Väčšina eshopov a to nie len na Slovensku ale v celej Európe kupuje čaje z niekoľko málo veľkoobchodov. Tie väčšinou neudávajú presný pôvod ani dátum zberu a snažia sa poskytovať dokola rovnaký čaj každý rok, pričom väčšinou kupujú zásoby vždy na niekoľko rokov.

Na Slovensku je iba pár obchodov, ktoré si robia dovoz sami a vozia čaje priamo od producentov. V takom prípade obchodník presne vie, odkiaľ jeho čaj pochádza, uvádza nielen krajinu ale aj presnú oblasť (provincia, správna oblasť, pohorie) a miesto (mesto, dedina, kopec). Okrem lokality je dôležitou informáciou aj kultivar.

Predstavte si, že by Vám niekto predával víno a jediná informácia by bola, že je to červené víno. Je štandardom uviesť, či ide o Frankovku modrú, alebo Svätovavrinecké. Samozrejme pri čajoch je to o niečo komplikovanejšie a nie vždy sa dá táto informácia zistiť. Ani my nepoznáme kultivar každého ponúkaného čaju. Preto ak si chcete urobiť na eshop svoj názor, je lepšie pozrieť si vždy viacero rôznych čajov a prečítať si, čo o nich píšu. Pokiaľ ide o množstvo vágneho všeobecného textu bez konkrétnych údajov, ide o „obchodníka s teplou vodou“.

Skladovanie a balenie

Ak máte možnosť svojho obchodníka aj navštíviť, je to tá najlepšia verzia. Preverte si jeho prístup a všimnite si, ako je čaj uňho skladovaný. Ideálne by mal byť čaj držaný v neprievzdušných tmavých nádobách, aby jednak nestrácal arómu a tiež preto, lebo slnečné žiarenie degraduje organické látky v čaji. A navyše ho pri návšteve môžete potrápiť otázkami a zistiť tak, koľko toho o predávanom čaji naozaj vie.

Kvalitný čaj

Ako si overiť kvalitu čaju doma?

Keď už ste sa odhodlali kúpiť si čaj a vytúžený balíčk Vám príde domov, máte možnosť kvalitu čaju zanalyzovať sami. Použite pri tom svoje zmysly, tie Vám najlepšie povedia čo je pre Vás dobré.

Vzhľad

Zrak je náš preferovaný zmysel a najviac sa nám ráta to čo vidíme na vlastné oči. Vysypte si čaj na plochú misku, alebo tanierik a dôkladne si prezrite, aký materiál ku vám prišiel. Ide o celé lístky, lámané lístky alebo podrvené lístky? Zodpovedá materiál vaším očakávaniam a popisu obchodníka?

Lámaný list neznamená automaticky chybu. Sú oblasti ako napríklad Darjeeling, kde aj veľmi kvalitné a dobré čaje môžu mať lámaný list, pretože väčšina produkcie sa tu spracúva strojovo. Preto treba vzhlad listu hodnotiť v kontexte typu čaju, resp. popisu obchodníka. A treba vyhodnotiť najmprv všetky tri body, ký vynesieme nad čajom definitívny ortieľ.

Lístky si tiež nezabudnite prezrieť aj po vyluhovaní. Vtedy totiž zmeknú a vy si viete jednotlivý lístok „rozbaliť“ a pozrieť si ho ako by bol práve odtrhnutý. Aj samotný výluh Vám svojou farbou čo to napovie o stupni oxidácie, svojou čírosťou zas a spracovaní.

Vôňa

Vôňa je jedným z najdôležitejších atribútov kvalitného čaju. Tisíce rokov experimentovania so šlachtením a spracovaním viedli k ozajstnému majstrovstvu a jeho výsledkom je mimoriadna aromatickosť dnešných čajov. Samozrejme za predpokladu, že ide o kvalitný čaj, správne spracovaný a následne správne skladovaný.

Už suchý list môže vydávať krásnu vôňu, aj keď to nie je pravidlom. Aby ste ho „zobudili“, skúste naň trocha dýchnuť. Vlhkosť a teplo vášho dychu uvoľní aromatické látky a čaj sa rozvonia. Na výraznejšie „zobudenie“ môžete lístky napariť. (Stačí ak vriacou vodou vyhrejete pohár a do takto vyhriatého pohára (už prázdneho) vložíte lístky. Teplo a vlhkosť uvoľní arómy.)

Aj nálev má svoju arómu, ale najlepším zdrojom sú vždy samotné lístky. Vyluhované lístky preto hneď nevyhadzujte. Nechajte si ich bokom napríklad na tanieriku a ovoňajte ich keď trocha vychladnú (tak 20 sekúnd po tom čo ste ich zliali). Vôňa má byť výrazná a príjemná.

Chuť

Chuť je posledným zmyslom, ktorý nám pomôže preveriť kvalitu čaju. Veľmi dobrým spôsobom ako si čaj preveriť je urobiť si silnejší výluh. Pri veľmi jemných výluhoch sa pachute a zlá kvalita ľahko schová, preto Vám často v obchodoch radia veľmi nízke teploty a málo lístkov na veľa vody.

Skúste prísny test. Použite 2g čaju na 1,5 dcl vody, zalejte pri zelenom čaji 85°C vodou a pri ostatných 100°C vodou a luhujte 5 minút. Takto sa čaj pripravuje štandardne na profesionálnych degustáciách. Chuť by mala byť plná (nie len zafarbená voda), vyvážená (sladkosť, horkosť, trpkosť), so zreteľnými arómami.

Žiaduce chute a arómy sú vegetálne, ovocné, korenisté, sladko drevité, kvetové. Nežiadúce sú rybacie či zatuchnuté (s výnimkou archívnych čajov).  

Kvalitný zelený čaj

Rada na záver.

Ak je pre vás čaj jedným z mnohých každodenných doplnkov, nerobte si z neho ťažkú hlavu. Pite to čo Vám chutí a robí dobre, aj priemerný čaj je totiž dobrý spoločník. Ak je však pre Vás čaj dôležitou súčasťou života, baví Vás sa ponárať do tohto sveta chutí a vôní, tak v tom jednoducho pokračujte. A nezabudnite experimentovať, spoznávať a cibriť svoje vlastné bunky a svoj vlastný vkus.

Porovnávajte si podobné čaje od rôznych dodávateľov a nájdite pre seba to najlepšie. Čím dlhšie budete čaj piť, tým viac sa budete vedieť sami rozhodnúť. A keď Vás Vaša cesta zavedie do našej čajovne alebo na náš eshop, vklude sa nám prihovorte (fyzicky alebo online), my Vám radi pozdielame to, čo sme sami na tejto ceste objavili.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi