- Štítky blogu



- Úvod
- Blog
- Informácie o čajoch
- Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla sú aj lacnejšie. V podstate ideálny produkt.
Prečo by teda mal človek siahnuť po sypaných čajoch?
Je sypaný čaj automaticky kvalitnejší?
Na tieto dve otázky sa v tomto článku pokúsime odpovedať.
Najprv treba začať definíciou určitých kritérií, podľa ktorých tieto dve formy porovnáme. Predstavíme Vám, podľa čoho sa mi v Literárnej čajovni snažíme vo svete čajov orientovať a podľa akej filozofie zostavujeme našu ponuku. To čo tu predstavíme nie je univerzálny návod ale prezentácia nášho prístupu k čaju. Preto ak niekto hľadá všade dostupný, lacný a instatne pripraviteľný čaj, je možné, že mu sáčkové čaje z potravín výjdu ako najlepšia voľba.
Čo v čaji hľadáme my? Odpoveď na túto otázku v troch bodoch, bude zároveň odpoveďou na prvú z vyššie položených otázok.
1. Kvalita, intenzita a jedinečnosť čaju
V prvom rade je to kvalita, intenzita a jedinečnosť chute a arómy. Nie je náhoda, že čaj sa stal jedným z najrozšírenejších nápojov sveta. Z lístkov jednej rastliny sa dá vytvoriť nespočet odlišných aróm a chutí.
Ak si však túto vlastnosť chceme naozaj užiť, musíme si zaliať lístky, ktoré sú čertsvé, kvalitné pestované a kvalitne spracované. Takéto lístky sa veľmi zriedkavo dostávajú do nálevových sáčkov, a ak náhodou, tak sa určite neobjavia na pultoch obchodov s potravinami a nebudú za nízke ceny.
Do nálevových sáčkov sa väčšinou dostávajú lístky pestované na obrovských plantážach, spracované do triedy dust alebo broken, teda spracované na prach či na drobné drvené lístky. Nakoľko takýto list rýchlo vysychá a stráca aj to málo arómyi, ktorú obsahuje, zvyknú sa často aromatizovať umelými arómami.
2. Účinok čaju
V druhom rade je to účinok. Od najstarších čias sa čaju pripisovali vzácne blahodárne účinky na ľudský organizmus. Množstvo toho, čo je zachytené v ústnej tradícii dnes potvrdzuje vedecký výskum. Mnoho ešte ostáva na preskúmanie.
Niektoré hlavné účinky sú vlastné v princípe každému čaju, teda aj tomu v sáčkoch, avšak množstvo drobných nuans účinku tohto nápoja (číňania to volajú „cha qi“) je ovplyvnených faktormi ako nadmorská výška, kultivar, zemepisná dĺžka, spôsob pestovania a spracovania.
Rozdiel medzi účinkom kvantitatívne pestovaného umelo hnojeného a postrekovaného čaju nízkej kvality a remeselným naturálnym čajom je obrovský.
3. Udržateľnosť
Posledným kritériom je udržateľnosť. Spôsob pestovania neovplyvňuje len kvalitu čaju, ale aj kvalitu prostredia v ktorom sa čaj pestuje a kvalitu života ľudí, ktorý s ním pracujú.
Tieto dve stránky sa ovplyvňujú navzájom a pre nás má neporovnateľne väčšiu hodnotu čaj, ktorý je hrdým produktom remeselne zdatného farmára, ktorý sa venuje organickému alebo naturálnemu pestovaniu než čaj pestovaný korporáciou na obrovských plochách, bez zreteľa na kvalitu prírodného prostredia a kvalitu života zamestnancov.
Sáčkové vs. sypané čaje
Keď si uplatníme tieto kritéria ostane len veľmi málo sáčkových čajov, ktoré by ich spĺňali ale nebude ani veľa takých sypaných čajov.
Teraz nás čaká druhá otázka a tá znie:
Je sypaný čaj automaticky kvalitnejší?
Samozrejme vieme sa stretnúť aj so špičkovými čajmi, ručne balenými do hodvábnych vreciek a popri tom sa vieme stretnúť s veľmi nízkymi triedami sypaných čajov. Extrémne prípady sa teda nájdu na oboch stranách.
Napriek výnimkám však vo všeobecnosti platí, že sypané čaje bývajú kvalitnejšie ako tie sáčkové. Ak sa Vám však páčia naše kritéria, treba povedať, že ani väčšina sypaných čajov ich nespĺňa.
To, že bol čaj spracovaný do sypanej podoby, list sa ponechal v celku, alebo sa polámal na väčšie kúsky, ešte neznamená, že bude mať výborný chuťový a aromatický profil, že bude mať veľmi príjemný účinok na telo a že jeho pestovanie niekomu vytvára šťastný život a neničí životné prostredie.
Ako teda nájsť tie ideálne čaje?
V prvom rade treba mať chuť a záujem ich hľadať. Nie každý ma v živote čas a priestor sa čaju venovať do hĺbky a nie každého to zaujíma.
Ak však v sebe objavíte nadšenie a záujem o čaj, v prvom kroku je ideálne komunikovať s profesionálmi, ktorý sa čaju roky venujú. Okrem možnosti sa od nich niečo naučiť to prináša možnosť ich preveriť a spoznať ich prístup a filozofiu.
A okrem toho treba hlavne veľa piť, ochutnávať, experimentovať a objavovať. Nie je to teda ľahká cesta, určite sa nedá zhrnúť do jedného krátkeho článku, ale pre toho. kto v nej nájde zaľúbenie, bude stáť za to.