Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 10-16 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50,10 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový? Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla ... čítať celé
Viete, ako si vybrať kvalitný čaj? Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
Čajová cesta na Taiwan
06.11.2020 Taiwan 2018
Čajová cesta na Taiwan
Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
Zobraziť všetky články
Novinky na email

Poprosíme vás o súhlas so zasielaním emailov na vašu emailovú adresu:

Kedykoľvek sa môžete sa odhlásiť kliknutím na odkaz v pätičke našich emailov. Viac informácii ohľadom ochrany súkromia nájdete tu.

Používame Mailchimp ako našu marketingovú platformu. Kliknutím vyššie na prihlásenie sa odberu emailov schvaľujete, že vami zadané informácie budú zaznamenané v v Mailchimpe pre potreby spracovania. Viac o ochrane súkromia v Mailchimpe nájdete tu.

  1. Úvod
  2. Gruzínsko

Gruzínsky čaj

Čaje z Gruzínska si dodnes pamätá staršia generácia, nakoľko v časoch socializmu bývali pomerne často v ponuke obchodov a tešili sa vysokej reputácii. Na konci 50-tych rokov sa v Gruzínsku vyprodukovalo až 50 000 ton čaju. Od 60-tych rokov však kvalita aj kvantita začala upadať. Najväčší kolaps spôsobil rozpad Sovietskeho zväzu a strata trhov východného bloku.

Dnes sa v Gruzínsku pestuje zanedbateľná časť pôvodnej produkcie, asi 3000 ton čaju ročne. Na druhej strane sa dnes naši zákazníci vedia dostať ku gruzínskym čajom z malých rodinných fariem vo vysokej kvalite. Ak chcete vedieť viac o histórii čaju v tejto kaukazskej krajine čítajte viac.

Cena:
oblasť
typ čaju
váha
zber
Zobrazujem 1-2 z 2
  • Novinka
Georgia Schvitobauri wild tree white 2022
2,70 €
2,25 € bez DPH
2,70 €
2,25 € bez DPH
Na sklade 19 ks
    Georgia Likhauri black 2021
    5 €
    4,17 € bez DPH
    5 €
    4,17 € bez DPH
    Na sklade 11 ks
    Produktov na stránku 204060

    História čajov v Gruzínsku

    História Guzínskeho čaju je v niečom podobná histórii čaju v Darjeelingu. Základom bola vysoká obľuba tohto nápoja vo vtedajšom Rusku a vysoké ceny, za ktoré sa kupoval z Číny. Gruzinsko bolo v tom čase súčasťou Ruského územia a bolo vytipované ako vhodná lokalita s priaznivou klímou.

    Začiatky pestovania gruzínskeho čaju siahajú do roku 1833 (v Darjeelingu to bolo v roku 1841) a tiež boli zasadené vtedajším správcom tejto oblasti. Na rozdiel od Darjeelingu však v Gruzínsku nenasledoval okamžitý úspech.

    Keďže v tejto oblasti prebiehali Rusko-Turecké vojny, plantáže boli často zdecimované. Ku koncu 19. storočia však do Gruzínska prichádza pán Liu Jun Zhou, ktorý má s pestovaním čaju skúsenosti a pomáha pri zakladaní gruzínskych záhrad. V roku 1895 priniesol jeho pobyt prvú úrody v podobe 8kg čaju. Rok na to bola produkcia 40kg a dva roky na to 500kg. Čaj z jeho produkcie získal na prelome storočí zlatú medailu v Paríži a upriamil pozornosť na potenciál tejto lokality. 

    Kým začiatky kopírovali čínsky model postavený na ručnom zbere a spracovaní, postupne sa do Gruzínska dostáva aj britský model strojového spracovania a produkcia čaju v Gruzínsku prudko stúpa. V čase októbrovej revolúcie sa už v Gruzínsku produkovalo 140 ton čaju ročne.  Vrchol produkcie bol približne na konci 50-tych rokov s produkciou vyše 50 000 ton.

    Úpadok pestovania čaju v tejto lokalite mal dve fázy. Prvá nastáva v 60-70 rokoch, kedy produkcia klesá asi na polovicu dovtedajšej hodnoty. Dôvodom je neprirodzená mechanizácia. Ručný zber sa nahrádza zberom špeciálnymi kombajnmi, ktorá sa však kvôli vysokej vlhkosti často kazili. Postupne sa pestovanie čaju nahrádza pestovaním citrusov, ktoré mali väčšiu ziskovosť. 

    Druhou ranou bol rozpad hospodárskej únie východného bloku a strata trhov. Pestovanie čaju ostáva v rukách malých pestovateľov, ktorý produkujú zanedbateľnú časť pôvodnej produkcie. Dnes sa však Gruzínsky čaj teší novej renesancii a miestna produkcia pomaly rastie.

    Gruzínske sypané čaje v našej ponuke

    V našej ponuke väčšinou nájdete čierne a biele čaje z Gruzínska, pochádzajúce z malých rodinných fariem, alebo z divých opustených čajových plantáží.

    Ďalšie čítanie

    Novinky z nášho blogu

    Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
    Aký čaj si vybrať: sypaný alebo sáčkový?
    Sáčkové čaje majú svoje nesporné výhody. Sú ľahko zohnateľné, keďže ich predávajú v každých potravinách, ich príprava je veľmi jednoduchá a spravidla ... čítať celé
    Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
    Viete, ako si vybrať kvalitný čaj?
    O kvalite čaju už dnes nájdeme množstvo článkov na internete. Takmer každý čajový eshop má takýto článok a to bez ohladu na to, či predáva kvalitný ča... čítať celé
    Čajová cesta na Taiwan
    06.11.2020 Taiwan 2018
    Čajová cesta na Taiwan
    Na jeseň 2018 sme sa vybrali na “čajový” ostrov Taiwan. Ten je povestný najmä produkciou Oolongov, avšak vyrábajú sa tu nemenej dobré čierne čaje. Ost... čítať celé
    Čaj na severe Laosu.
    Čaj na severe Laosu.
    Laos nie je obvyklá čajová destinácia. Táto krajina patrí aj v rámci regiónu juhovýchodnej Ázie ku tým chudobnejším. Podľa hrubého domáceho produktu z... čítať celé
    Prémiové čaje

    Eshop s prémiovými čajmi priamo od farmárov.

    Kontakty
    Máte otázku? Spýtajte sa nás.
    Máte otázku? Spýtajte sa nás.
    (Po-Pia, 10-16 hod.)
    Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk