


- Úvod
- Gruzínsko
Gruzínsky čaj
Čaje z Gruzínska si dodnes pamätá staršia generácia, nakoľko v časoch socializmu bývali pomerne často v ponuke obchodov a tešili sa vysokej reputácii. Na konci 50-tych rokov sa v Gruzínsku vyprodukovalo až 50 000 ton čaju. Od 60-tych rokov však kvalita aj kvantita začala upadať. Najväčší kolaps spôsobil rozpad Sovietskeho zväzu a strata trhov východného bloku.
Dnes sa v Gruzínsku pestuje zanedbateľná časť pôvodnej produkcie, asi 3000 ton čaju ročne. Na druhej strane sa dnes naši zákazníci vedia dostať ku gruzínskym čajom z malých rodinných fariem vo vysokej kvalite. Ak chcete vedieť viac o histórii čaju v tejto kaukazskej krajine čítajte viac.
História čajov v Gruzínsku
História Guzínskeho čaju je v niečom podobná histórii čaju v Darjeelingu. Základom bola vysoká obľuba tohto nápoja vo vtedajšom Rusku a vysoké ceny, za ktoré sa kupoval z Číny. Gruzinsko bolo v tom čase súčasťou Ruského územia a bolo vytipované ako vhodná lokalita s priaznivou klímou.
Začiatky pestovania gruzínskeho čaju siahajú do roku 1833 (v Darjeelingu to bolo v roku 1841) a tiež boli zasadené vtedajším správcom tejto oblasti. Na rozdiel od Darjeelingu však v Gruzínsku nenasledoval okamžitý úspech.
Keďže v tejto oblasti prebiehali Rusko-Turecké vojny, plantáže boli často zdecimované. Ku koncu 19. storočia však do Gruzínska prichádza pán Liu Jun Zhou, ktorý má s pestovaním čaju skúsenosti a pomáha pri zakladaní gruzínskych záhrad. V roku 1895 priniesol jeho pobyt prvú úrody v podobe 8kg čaju. Rok na to bola produkcia 40kg a dva roky na to 500kg. Čaj z jeho produkcie získal na prelome storočí zlatú medailu v Paríži a upriamil pozornosť na potenciál tejto lokality.
Kým začiatky kopírovali čínsky model postavený na ručnom zbere a spracovaní, postupne sa do Gruzínska dostáva aj britský model strojového spracovania a produkcia čaju v Gruzínsku prudko stúpa. V čase októbrovej revolúcie sa už v Gruzínsku produkovalo 140 ton čaju ročne. Vrchol produkcie bol približne na konci 50-tych rokov s produkciou vyše 50 000 ton.
Úpadok pestovania čaju v tejto lokalite mal dve fázy. Prvá nastáva v 60-70 rokoch, kedy produkcia klesá asi na polovicu dovtedajšej hodnoty. Dôvodom je neprirodzená mechanizácia. Ručný zber sa nahrádza zberom špeciálnymi kombajnmi, ktorá sa však kvôli vysokej vlhkosti často kazili. Postupne sa pestovanie čaju nahrádza pestovaním citrusov, ktoré mali väčšiu ziskovosť.
Druhou ranou bol rozpad hospodárskej únie východného bloku a strata trhov. Pestovanie čaju ostáva v rukách malých pestovateľov, ktorý produkujú zanedbateľnú časť pôvodnej produkcie. Dnes sa však Gruzínsky čaj teší novej renesancii a miestna produkcia pomaly rastie.
Gruzínske sypané čaje v našej ponuke
V našej ponuke väčšinou nájdete čierne a biele čaje z Gruzínska, pochádzajúce z malých rodinných fariem, alebo z divých opustených čajových plantáží.